BORBA U OTOČCU

Počelo Prvenstvo Hrvatske u šahu

18.01.2010 u 22:46

Bionic
Reading

U prostorijama Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu počelo je Prvenstvo Hrvatske za 2009. godinu na kojem sudjeluje 11 velemajstora i jedan međunarodni majstor. Naslov prvaka brani Mladen Palac, a najveći 'papirnati' favoriti su Zdenko Kožul i Hrvoje Stević, koji jedini odskaču s rejtingom iznad 2.600 bodova

U prvome kolu vođene su beskompromisne borbe, a samo je u susretu Palac - Cvitan nakon oprezne igre sklopljeno primirje. Remijem su završene i partije Kožul - Martinović i Brkić - Jovanović, ali tek nakon maratonske borbe u kojoj su Jovanović i posebice Martinović iskazali veliko umijeće u obrani teških završnica.

Ivan Šarić je u lijepo igranoj topovskoj završnici nadvisio Nenada Šulavu, a kao pravi tragičari kola pokazali su se Ognjen Jovanić i Robert Zelčić.

Jovanić je već u otvaranju nadigrao Hrvoja Stevića i osvajanjem kvalitete postigao lako dobivenu poziciju. Međutim, umjesto da nastavi napad zaredao je previdima i gubitkom dame dao priliku suparniku da napravi veliki preokret. Robert Zelčić je nakon ravnopravne igre s Alojzijem Jankovićem ušao u nešto slabiju topovsku završnicu, ali nije znao održati remi.

Rezultati prvoga kola:

Palac - Cvitan remi, Brkić - Jovanović remi, Jovanić - Stević 0:1, Kožul - Martinović remi, Šarić - Šulava 1:0, Zelčić - Janković 0:1.

Poredak na ljestvici: Stević, Šarić i Janković po 1 bod, Palac, Cvitan, Kožul, Brkić, Jovanović i Martinović po 0,5, Zelčić, Jovanić i Šulava bez bodova.