ODJECI IZ BRUXELLESA

Pobjedom protiv Belgije Bilić je kupio vrijeme

Bionic
Reading

Hrvatska je u srijedu u Bruxellesu stigla do prve gostujuće pobjede protiv Belgije i na tome joj treba skinuti kapu. Međutim, igra je u pojedinim trenucima, bez obzira na motiviranost suparnika, bila daleko od očekivanja

Ako je suditi po rezultatu, Hrvatska je u Belgiji napravila velik posao. U dosadašnjim dvama ogledima protiv 'crvenih vragova' osvojen je tek bod, pa ova 1:0 pobjeda svakako dobiva na težini. Ipak, kao što je nakon utakmice rekao i izbornik Bilić, predstava naših igrača imala je i nedostataka.

'Imali smo problema u postavljanju, posebno u prvih 15 minuta prvog poluvremena, ali najvažnije je da smo detektirali taj i druge probleme i da znamo na čemu raditi na sljedećim okupljanjima.' Bilićeve riječi potvrdio je i njegov asistent s klupe Robert Prosinečki.

'Moj je dojam da smo igrali sasvim solidno, naravno, ne bajno, jer bilo je i grešaka, ali sve je to posljedica što se nismo vidjeli čak tri mjeseca. Puno sam zadovoljniji drugim dijelom, kada smo uveli Eduarda, Rakitića i Pranjića koji su napravili veći pritisak na protivnika.'

Izbornik Bilić pokušao je modificirati sustav igre te je u fazi napada pojačavao vezni red dolaskom Čale u sredinu, a u defanzivi bi se Čale vraćao u zadnji red. To čak nije ni bilo loše kada se zbroje prigode u kojima se našao Čale. Uz udarac Mate Bilića, upravo su njegova dva pokušaja najopasnije zaprijetila belgijskom vrataru u prvom poluvremenu.

Ono što je evidentno jest to da Biliću uistinu treba vremena i za uigravanje, ali i otklanjanje pritiska pod kojim se, htio on to priznati ili ne, našao nakon neuspješnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

'Naravno da smo ga osjetili, jer sada je sve pod posebnim povećalom. Međutim, ni ja ni moj stožer taj pritisak ne osjećamo previše, jer smo svjesni toga što i gdje možemo i moramo popraviti.'

Biliću će zato tri prijateljske utakmice, protiv Austrije, Walesa i Estonije dobro doći. Sasvim sigurno neuspjeh na početku kvalifikacija za Euro 2012. mogao bi biti koban po njega.