KNJIGA SLAVNIH

Pobjednici: Šest velikana i jedan Liliputanac

17.04.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Iza ugla je 19. izdanje svjetskih nogometnih prvenstava, a dosadašnja izdanja dala su sedam pobjednika. Nekih suludih iznenađenja nije bilo, ali prema gabaritima jedna se zemlja sasvim ističe

Ako se izoliraju samo finala svjetske nogometne smotre, zapravo postaju obični dvoboji između Južne Amerike i Europe. Oba kontinenta imaju po devet naslova, a nitko s ostalih pet nije upisao ni jedno finale.

Najtrofejniji je Brazil s pet naslova, a priliku za svoj peti naslov uskoro će dobiti Talijani koji, ujedno, brane trofej. Tri imaju Nijemci, a po dva Argentina i Urugvaj. Popis zatvaraju Francuzi i Englezi. Teško je pobjednike svesti na zajednički nazivnik, ali činjenica je da je jedna zemlja neusporedivo manja od svih ostalih.

Riječ je o Urugvaju koji je naslove osvajao 1930. na svom terenu i 20 godina kasnije u Brazilu. Zanimljivo, bila su to jedina finala u kojima nije bilo europskih selekcija.

Dapače, riječ je o zapanjujućoj razlici. Urugvaj ima tri i pol milijuna stanovnika, manje i od Hrvatske. Od preostalih pobjednika, najmanje je Argentinaca kojih je 40 milijuna. Uopće je na dosadašnjim turnirima nastupalo samo šest zemalja s manje stanovnika od Urugvajaca.

Iako je zlatno doba iza njih, oni su i danas respektabilna sila koja će se natjecati i u Južnoj Africi. U svojoj bogatoj povijesti snage su odmjerili sa 70 različitih država, ali među njima nema Hrvatske. To su jedini svjetski prvaci koji nisu igrali protiv naše selekcije.