FENOMENALNI UFC 153

Pobjede MMA legendi Andersona Silve i Minotaura

14.10.2012 u 09:22

Bionic
Reading

Priredba koja je slutila na debakl prije mjesec dana nakon brojnih otkaza zbog ozljeda ispala je na kraju nevjerojatna. UFC nam je pružio još jednu fantastičnu noć, oko 20 tisuća gledatelja imalo je privilegiju uživati u dvorani u fantastičnim pobjedama svojih heroja, u prvom redu Andersona Silve i Minotaura.

Aktualni prvak UFC-a u srednjoj kategoriji jednostavno je i dalje nezaustavljiv. Koliko god se čelnici UFC-a trudili u tjednima prije borbe nabrijati atmosferu i stvoriti nekakvu neizvjesnost kakav će biti ishod njegove borbe protiv Stephana Bonnara, kojeg nitko nikad prije nije nokautirao, bilo je očito od samog početka okršaja da je samo pitanje vremena kada će Andersonove ruke ponovno biti u zraku.

Publiku u dvorani posebno je dirnuo trenutak u kojem je ništa manje legendarni Minotauro prišao Andersonu prije njegovog izlaska u dvoranu i poželio mu sve najbolje. Nakon što je publika u isti glas s najavljivačem Bruceom Bufferom izgovorila onu poznatu rečenicu "It's time", sve je bilo spremno za novi spektakl Andersona koji je teško opisati riječima.

Prve sekunde umalo su donijele nevolju Andersonu. Malo se okliznuo, no Bonnar to ipak nije stigao iskoristiti. Veći dio prve runde proveden je u klinču uz ogradu, a u tom slučaju nije bilo previše prostora za akciju. No, nakon što se Anderson oslobodio klinča, nije bio zainteresiran za nastavak borbe na sredini kaveza, već se svojevoljno vratio uz ogradu i doslovno dopuštao Bonnaru da ga napadne svojim najboljim oružjem. Bilo je tu i nekoliko preciznih Bonnarovih udaraca, ali nije uspio praktički nikakvu štetu nanijeti.

15-ak sekundi prije kraja prve runde Anderson odlično pogađa Bonnara koljenom u pleksus, američki borac odmah pada na pod, uslijedilo je nekoliko ne toliko opasnih GNP udaraca i sudac je odlučio prekinuti meč. Još jedna velika pobjeda Andersona, koji se nakon ovog ipak vraća u svoju kategoriju.

'Neću se više boriti u poluteškoj kategoriji, vraćam se u srednju. Ovo sam učinio samo kako bih spasio priredbu', rekao je u Anderson u oktogonu nakon meča. Njegovoj nevjerojatnoj lucidnosti zaista nema kraja i sad je pravo pitanje tko je sljedeći?

U sunaslovnoj borbi večeri nastupio je legendarni Antonio Rodrigo Nogueira, poznatiji pod svojim nadimcima Big Nog i Minotauro. Bio je ovo njegov prvi meč ove godine nakon teške ozljede ruke koju je zadobio u posljednjoj borbi. Neki su primijetili da je na vaganju imao par kilograma više nego što smo navikli i bojali su se da bi mogao imati problema s kondicijom. No, to ipak nije bio slučaj.

POGLEDAJTE!

Ukoliko niste pratili priredbu uživo, UFC 153 na raspolaganju vam je tijekom cijele nedjelje na Fight Channel PPV-u (MaxTV-u, kanal 25).

Njegov protivnik Dave Herman najavio je da će Minotauro predati borbu tijekom druge runde zbog boli, pokušao je i osvojiti brazilsku publiku izlaskom prema kavezu na njihov veliki svjetski hit Michela Teloa – Ai Se Eu Te Pego, no nije mu ništa pomoglo. Publika mu je poprilično zamjerila neke njegove nekorektne izjave prije meča, baš kao i Minotauro. Jedini teškaški prvak Pridea i UFC-a se nije htio ni pozdraviti s protivnikom prije samog početka borbe.

Nakon što je prema sudačkim listama vjerojatno dobio prvu rundu, Minotauro je u drugoj rundi bio još opasniji. Pokušao je izvesti 'americanu' na Hermanu, a nakon što to nije uspio prebacio se na vrlo dobar pokušaj poluge na ruci. Ona mu je nešto malo kasnije i uspjela, a Herman je velikim dijelom sam kriv s obzirom da je iz prilično dobre pozicije pogriješio u prebacivanju preko Minotaura i time se doveo u fatalnu situaciju. Prvi poraz Hermana zahvatom za veliko slavlje Minotaura.

Meč o kojem će se također još jako dugo pričati je onaj između Glovera Teixeire i Fabija Maldonada. Trajao je ukupno deset minuta, ali broj udaraca koji je primio nekadašnji protivnik našeg Igora Pokrajca neki borci možda nisu primili ni u cijeloj svojoj MMA karijeri.


Glover i Fabio trebali su se čak boriti međusobno još prije nekoliko godina, no do njihovog okršaja došlo je tek sada nakon što se Maldonado sam ponudio da zamijeni ozlijeđenog Rampagea. Veći dio prve runde proveli su u parteru, Glover je bio u dominantnoj poziciji i udarci su po glavi Maldonada sijevali sa svih strana. Nevjerojatno je kako je to sve uspio preživjeti.

U drugoj rundi nastavlja se slično, Teixeira ponovno dominira, Maldonado prima veliki broj teških udaraca, ali uspio je u nekoliko navrata bez obzira na to iznimno opasno ugroziti svog protivnika. U jednom trenutku su čak oboje bili lagano ošamućeni. Nakon druge runde sudac je ipak odlučio prekinuti borbu na sudačku intervenciju zbog oteklina koje je zadobio Maldonado uzrokovanih brojnim primljenim udarcima. Liječnik je savjetovao prekid meča već sredinom druge runde, no tada je sudac na Maldonadovo inzistiranje ipak dopustio da se borba nastavi.

Maldonado je možda izgubio meč, ali je ovim svojim nastupom definitivno osvojio veliki broj novih fanova, jer kako je i Glover priznao nakon meča, to je gotovo neljudski.

'Nisam ga mogao nokautirati koliko god sam pokušavao. To je zaista neljudski', rekao je pobjednik.

Odlična je bila i prva borba glavnog dijela. Demian Maia uspio je ugušiti s leđa točno sredinom prve runde svog protivnika Ricka Storyja, a o koliko se strašnom stisku radilo sve će vam reći da je prilikom gušenja Storyju u jednom trenutku šiknula krv iz nosa! Spomenimo još i da je Jon Fitch bio prilično impresivan i dominantan u svojoj borbi protiv Ericka Silve te je zasluženo odnio pobjedu jednoglasnom sudačkom odlukom.


Video_1350194160by mundoonline
UFC 153, rezultati:
Anderson Silva def. Stephan Bonnar - TKO (koljeno) R1 4:40
Antônio Rodrigo Nogueira def. Dave Herman - zahvat (poluga na ruci) R2 4:31
Glover Teixeira def. Fabio Maldonado TKO (liječnička intervencija) R2 5:00
Jon Fitch def. Erick Silva - jednoglasnom sudačkom odlukom
Phil Davis def. Wagner Prado - zahvat (anakonda gušenje) R2 4:29
Demian Maia def. Rick Story - zahvat (gušenje s leđa) R1 2:30
Rony Mariano Bezerra def. Sam Sicilia - TKO (punches) R2 4:16
Gleison Tibau def. Francisco Trinaldo - jednoglasnom sudačkom odlukom
Diego Brandao def. Joey Gambino - jednoglasnom sudačkom odlukom
Sergio Moraes def. Renee Forte - zahvat (gušenje s leđa) R3 3:10
Chris Camozzi def. Luiz Cané - jednoglasnom sudačkom odlukom
Cristiano Marcello def. Reza Madadi - podijeljenom sudačkom odlukom