PRIPREME ZA SP

Pobjeda nad Korejom je imperativ, Balić bolestan

11.01.2009 u 16:36

Bionic
Reading

Bliži se početak Svjetskog rukometnog prvenstva, tako da i izbornik Červar polira formu za nastavak natjecanja. Po izbornikovim riječima Ivano Balić ima problema s grlom, ali stanje ide na bolje, a o prvom suparniku Červar kaže da Južnu Koreju naši moraju dobiti

'Pet dana prije početka Svjetskog rukometnog prvenstva usredotočeni smo na prvu utakmicu protiv Južne Koreje koju ćemo igrati u Splitu 16. siječnja i sada nam je prvi cilj pobijediti na toj utakmici', izjavio je u nedelju na konferenciji za novinare izbornik Hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar.

'Kako se bude približavala utakmica protiv Južne Koreje sve ćemo više analizirati njihovu igru u svim segmentima - u napadu, obrani, tranziciji, a posebnu pozornost ćemo posvetiti nekim njihovim igračima', kazao je Červar. Po izbornikovim riječima reprezentacija Južne Koreje je 'malo tajnovita', odnosno priprema se u izolaciji, ali to je njima svojstveno.
'Ne dvojim da će Južna Koreja doći u Split spremna i da znaju težinu utakmice protiv nas. Oni će doći s velikim ambicijama, napaljeni i puni samopouzdanja, jer, kao i mi, puno očekuju od prve utakmice', kazao je Červar. Dodao je kako je Južna Koreja puna univerzalnih igrača, a znaju mijenjati i sustav obrane te su vrlo nezgodni u tranziciji igre i brzini.

'Mi smo emotivci i sebe već vidimo u finalu, ali to je jako daleko', istaknu je izbornik naglasivši kako u splitskoj skupini postoje četiri favorita, naša reprezentacija, Španjolska, Švedska i Južna Koreja, a samo se tri reprezentacije mogu plasirati u nastavak natjecanja.
'Naš cilj je ući u drugi krug natjecanja sa što je moguće više bodova', dodao je izbornik. Po njegovim riječima kako se približava početak Svjetskog prvenstva, među hrvatskim rukometašima se pojačava borbeno raspoloženje.

'Za uspjeh je najvažnija glava rukometaša, na nju moramo utjecati jer ona je pokretač svega', kazao je Červar. Ali za uspjeh , po Červarovim riječima, nisu dovoljni samo igrači i treneri, nego će na ishod utjecati i drugi čimbenici - mediji, logistika Hrvatskog rukometnog saveza i publika.

Izbornik je naglasio kako je interes za predstojeće Svjetsko rukometno prvenstvo golem.
'Cijeli svijet će to gledati, to je šansa za promociju ne samo sporta, nego i naše zemlje', istaknuo je Červar.

Červar je izvijesti kako jutros nije trenirao Ivano Balić zbog upale grla, ali se tijekom dana njegovo stanje popravilo. Također je rekao kako se na treninzima uklanjaju nedostaci uočeni u prijateljskoj utakmici protiv Slovenije u petak na večer.

'Igrači su toga svjesni i o tim manjkavostima u igri međusobno raspravljamo', objasnio je Červar

Červar je kazao kako se posebice vodi računa da se na predstojećem Svjetskom prvenstvu ne dogodi nešto slično kao što je to bio slučaj na Europskom prvenstvu 2000. godine kojem je Hrvatska također bila domaćin, a na kojem je hrvatska reprezentacija doživjela rezultatski fijasko ne uspjevši se kvalificirati među prvih pet ekipa čime se nije plasirala na Olimpijske igre u Sydneyju. Tada je u ključnoj utakmici Hrvatska izgubila od Slovenije, a glavni razlog tom porazu je, po Červarovim riječima, što su igrači igrali kao pojedinci ne kao ekipa.

'Ne smije nam se više dogoditi da se pojedinac stavi iznad ciljeva reprezentacije, jer je tim najbolji igrač. Na ovom Svjetskom prvenstvu trijumfirat će ona reprezentacija koja bude imala najbolji tim a ne najbolje pojedince. Možete imati najbolje pojedince, a doživjeti neuspjeh', upozorio je Červar ponovivši više puta kako se s igračima posebice raspravlja o Europskom prvenstvu 2000. godine.

Červar je priznao kako u međusobnim razgovorima stručnog stožera i igrača 'nije uvijek idila', ali da on kao izbornik dopušta da se razvije demokratska diskusija. 'Autoritet trenera se ne stvara tako da samo on govori, a svi drugi šute. Treba pružiti priliku i drugima da pokušaju argumentima nametnuti ideju', kazao je Červar.