HRVATSKA SLAVILA SA 1:0

Pobjeda i bodovi su tu, ali dojam je daleko od željenog

08.09.2012 u 12:26

Bionic
Reading

Uzmemo li u obzir da su sve utakmice s Makedonijom završavale 'na knap' i da nikad nije bilo lagano, onda se ni pobjedi od 1:0 na startu kvalifikacija za odlazak na SP ne smije gledati u zube. No dojmovi - na travnjaku, ali i na tribinama - jasno sugeriraju da se 'kockice' još uvijek nisu posložile

Imao je Igor Štimac 'nos' u petak, povlačio je dobre poteze, detektirao probleme i na kraju s minimalnom pobjedom osvojio prva tri boda na putu prema Brazilu. Međutim, za veliku samouvjerenost koju iskazuje u svakom svom istupu ipak treba 'veću težinu', jer on je taj koji uigrava momčad, postavlja igrače i određuje im zadatke.

A vidjelo se i u prijateljskoj utakmici protiv Švicarske, odnosno u petak protiv Makedonije, da momčad ne djeluje onako kako bi svi hrvatski navijači priželjkivali.

Naravno, postoji splet okolnosti. Istina je da je Modrić još uvijek u 'pripremnom razdoblju', da se Ćorluka oporavlja od ozljede (op.a. od petka možda i dulje jer je s travnjaka odnesen na nosilima), da Eduardo nije odigrao duže od 60 minuta u kontinuitetu, da ni Kranjčar ne izgleda kao u vrijeme dok ga je Redknapp forsirao u Tottenhamu...

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!


I možda je baš zato čudno što se izbornik Štimac javno obračunava s igračima, to jest da ih samo tako ocrni - kao šo je učinio s Pranjićem nakon debakla u Splitu, odnosno sada s Rakitićem, koji sasvim sigurno nije jedini i isključivi krivac za blijedo izdanje Hrvatske u petak. Jer igrača za ovaj nivo imamo tek 15-ak.

'Prespori smo bili u pas-igri, premalo kretanja smo imali. Dobro smo krenuli, ali smo kasnije zakočili. Meni je bilo nezgodno mijenjati u 30. minuti. Nekoliko igrača je podbacilo, mislio sam da će ipak do kraja poluvremena dati neki impuls, ali to se nije dogodilo', ponudio je objašnjenje Štimac nakon utakmice.

Istina, imao je Štimac u petak i dobrih reakcija, pogodio je s izmjenama, posebice s Jelavićem koji mu se u 69. minuti odužio pogotkom te pred kraj dvoboja bio u još jednoj dobroj prilici, potvrdivši da su napadači jedina 'slatka briga' Štimca. Također, novi je izbornik dobro rotirao igrače po terenu, ali je upitno koliko je sada ostalo svježine kod Luke Modrića koji 90 minuta nije odigrao još od lipnja, a već u utorak ga čekaju vrlo dobri i poletni Belgijanci, protiv kojih bi Luka, želimo li pobijediti - a Štimac tvrdi 'želimo', morao igrati kao 'navijen'.


Dodatni problem reprezentaciji predstavlja i negativno ozračje koje je prati. Iako je možda pregrubo reći - cijelu reprezentaciju, jer igračima koji su na terenu navijači skandiraju - dok su meta navijačkih napada oni koji upravljaju momčadi i Savezom. Možemo reći za Ćiru da je i ovakav i onakav, ali uvijek je bez dlake na jeziku, pa čak i preciznog oka kada treba pogoditi srž problema. Svoj stav prije nekoliko tjedana iznijeli su i sami navijači, što možete pročitati OVDJE, a sada im se priključio i 'tata' Igora Štimca, Davora Šukera, ali i Zdravka Mamića.

'Za nedostatak atmosfere oko reprezentacije pitaj onog idiota, ministra Jovanovića. I u privredi i bilo kojoj drugoj djelatnosti, uvijek je kriv ministar, a tako je i u sportu. Taj ministar je čisti papak, priklonio se onima kojima se zadnjima trebao prikloniti. Naravno, Mamićeva je najveća krivnja, ali još više su krivi oni koji su mu to dopustili. Za sve negativnosti kriva je ova vlada, jer ne talasa. Sami su upali u močvaru koju su htjeli očistiti', rekao je Ćiro u razgovoru za Jutarnji list.

Naravno, bilo bi prekrasno da su ovo 'porođajne muke', da Štimac s igračima vrati kult reprezentacije i da već u utorak u Bruxellesu potvrdi ono što svi jako želimo - da je Hrvatska favorit skupine i da će se najave s početka srpnja - idemo na Copacabanu u Rio - realizirati.