Emotivni Gattuso i Mertens

Pobijedili su Rijeku, ali tema je bio samo Maradona; riječi trenera Napolija te strijelca koji je srušio Diegov rekord mnoge su natjerale na suze

27.11.2020 u 11:04

Bionic
Reading

Nakon što su nogometaši Rijeke poraženi 2:0 na gostovanju kod Napolija, u susretu 4. kola Europske lige, zanimljivo je bilo čuti izjave iz tabora talijanske momčadi

Porazom je Rijeka izgubila i teoretske izglede za osvajanje jednog od prva dva mjesta u skupini koja vode u šesnaestinu finala, a Napoli je novom pobjedom dva kola prije kraja vodeći u skupini s devet bodova.

Podsjetimo, Talijani su poveli u 41. minuti autogolom Anastasija (pripisan ipak Politanu), a u 75. minuti Lozano je zabio za konačnih 2:0.

Gol za 1:0

Gol za 2:0

'Znate, sve su utakmice teške, pa čak i protiv slabijih momčadi ako im se ne pristupi kako treba. Igrali smo puno bolje nego prije tri tjedna u Rijeci, ali ipak samo napravili dosta grešaka', kazao je nakon utakmice trener Napolija Gennaro Gattuso.

Naravno, posebna tema bio je i pokojni Diego Maradona, igračka legenda Napolija.

'Uh, imam toliko prelijepih sjećanja na Diega. Večerali smo zajedno nekoliko puta… Umro je, ali za mene nikada neće umrijeti jer je bio poseban čovjek. OK, napravio je neke pogreške u životu, ali svi ih rade, mirnim glasom rekao je Gattuso dodavši:

'Evo, čak i jučer, dok sam se vozio kroz grad, atmosfera je bila potpuno drukčija. Diego je došao s druge planete i živjet će zauvijek, kao i sve legende. Nadam se da će pozdraviti moju sestru tamo gore. Jedino žalim što nikad nisam startao na njega na travnjaku. Nadam se da ćemo što prije osvojiti trofej koji ćemo mu posvetiti. Znate, Diego nije bio sam čovjek koji je osvojio scudetto, bio je najbolji igrač na svijetu koji je nosio dres Napolija, predstavljao ovaj grad i ostvario snove cijele jedne generacije dok su svi trofeji išli klubovima sa sjevera', dodao je Gattuso.

Ali tu nije stao. Otišao je i korak dalje:

'Ne znam je li za ovom gradu važniji Sveti Gennaro (zaštitnik Napulja, op.a.) ili Diego Armando Maradona, uz dužno poštovanje svecu.'

Posebna priča je i izjava igrača Napolija Driesa Mertensa. Naime, prije utakmice održana je minuta šutnje, a posebno emotivno za neke igrače bilo je navući Maradonin dres s brojem 10 u čast legendarnom nogometašu koji se sedam sezona igrao za taj klub i odveo ih do dvije titule prvaka.

'Bilo je jako teško navući na sebe taj dres. Na neki način to mi je bio san, ali ne baš ovako', kazao je Dries Mertens nakon utakmice dodavši:

'Za mene je njegova smrt užasan trenutak, mogu samo zamisliti kako je svima onima koji su tu živjeli tijekom njegove ere u Napoliju. Napravio je takav utjecaj na ovaj grad i na sve na jugu Italije. Želim razmišljati pozitivno i usmjeriti sjećanja na nasmijanog čovjeka koji je volio nogomet', dodao je Mertens koji je prošle sezone prestigao Maradonu na povijesnoj listi strijelaca Napolija (zabio je 128 golova, a Maradona je ostao na 115). Zbog toga mu se ispričao putem društvenih mreža što je za neke bilo jako emotivno.

'Ispričavam ti se ako je moje ime ikad završilo u istoj rečenici s tvojim jer ja nikad neću biti na tvojoj razini', napisao je 33-godišnji Belgijac Mertens koji za Napoli igra od 2013. godine.

  • +20
SSC Napoli - NK Rijeka, UEFA Europska liga; 26.11.2020. Izvor: Profimedia / Autor: Filippo MONTEFORTE / AFP / Profimedia