FUJ PSG!

Platini razdragan novim prvakom Montpellierom

23.05.2012 u 18:59

Bionic
Reading

'To je jedna prelijepa nogometna priča. U Francuskoj ne pobjeđuju uvijek najbogatiji, a Montpellier je ove sezone uspio pobijediti PSG i njihove katarske bogataše', izjavio je čelnik krovne organizacije europskog nogometa

Povjesni premijerni naslov francuskih nogometnih prvaka kojeg je Montpellier osvojio ispred bogatog Paris Saint Germaina razveselio je i predsjednika Uefe Michela Platinija. Platini smatra da je uspjeh Montpelliera dokaza da u nogometu ipak nije sve u novcu.

'To je jedna prelijepa nogometna priča. U Francuskoj ne pobjeđuju uvijek najbogatiji, a Montpellier je ove sezone uspio pobijediti Paris Saint Germain i njihove katarske bogataše', izjavio je čelnik krovne organizacije europskog nogometa prilikom redovnog kongresa Fife u Budimpešti.

Montpellierov budžet od 30 milijuna eura vrlo je skroman u odnosu na bogate momčadi poput Lyona, Marseillea i PSG-a. Usporedbe radi recimo da je PSG ove sezone samo na dovođenje novih igrača potrošio preko 80 milijuna eura, a samo su Argentinca Javiera Pastorea doveli za 42 milijuna iz Palerma.

No, novac i velika ulaganja njihovih vlasnika donijela su ove sezone velike trofeje engleskim Manchester Cityju i Chelseaju. City je nakon 44 godine zahvaljujući ulaganju šeika Mansoura od 400 milijun funti osvojio Premiership, dok je ruski gazda Chelseaja Roman Abramovič momčad sa Stamford Bridgea odveo do europskog naslova. Uz sve investicije najbogatiji klubovi imaju i goleme dugove...

Upravo zbog takvih slučajeva UEFA počevši od 2014. godine uvodi pravilo financijskog fair-playa kako bi svaki klub trošio onoliko koliko ima bez mogućnosti stvaranja novih milijunskih dugova.

'Mogu oni govoriti što žele, ali mi ćemo uvesti reda u klupske financije – jasno je poručio Platini koji je podsjetio kako je njegov prijatelj Louis Nicollin, predsjednik Montpelliera, spasio taj klub od potpune propasti i potom ga usmjerio prema vrhu'.

'Poznam Nicollina 40 godina. Svojim je novcem izvukao klub 1974. godine iz financijskog kolapsa i dugo godina gradio uspjeh. Prošli su sve stepenice od 4. lige do naslova prvaka i zato se radi o posebnom uspjehu tog kluba', rekao je predsjednik UEFA-e.