UEFA

Platini predsjednik još četiri godine

22.03.2011 u 14:05

Bionic
Reading

Michel Platini će i naredne četiri godine biti predsjednikom Europskog nogometnog saveza (UEFA) nakon što mu je na izbornom kongresu u Parizu aklamacijom potvrđen novi mandat

Platini (55) nije imao protukandidata u utrci za predsjednika, pa klasičnog glasovanja od strane 53 članice UEFE nije ni bilo, za razliku od prvoga Platinijeva mandata u siječnju 2007. kada je s 27:23 u glasovima u Dueselldorfu pobijedio tadašnjeg protukandidata Lennarta Johanssona.

Francuz se u uvodnom govoru osvrnuo na protekle četiri godine na čelu UEFE, a kao najveći doseg označio je uvođenje pravila o financijskom 'fair-playu' po kojemu klubovi neće moći trošiti više od onoga što uprihode, uz kazne izbacivanja iz europskih natjecanja koje će zaživjeti u sezoni 2014-15.

Također, Platini je ponosan i na reformu sustava Lige prvaka jer je olakšao i klubovima iz malih zemalja mogućnost igranja u najbogatijem klupskom natjecanju na svijetu.

Najviše otpora u Platinijevom prvom mandatu dolazilo je od skupine G-14, u kojoj su najbogatiji klubovi Europi tražili zaštitu interesa i povećanje nagrada, ali je bivši kapetan francuske nogometne reprezentacije uspio ispregovarati kompromisno rješenje.

Platini se nakon izbora posebno zahvalio i svojim igračkim herojima Franzu Beckenbaueru, Johanu Cruyffu, Zinedineu Zidane i Leu Messiju.