NHL

Pittsburgh Penguinsi osvojili Stanley Cup

13.06.2009 u 10:32

Bionic
Reading

Hokejaši Pittsburgh Penguinsa osvojili su naslov prvaka NHL lige nakon što su u odlučujućoj sedmoj utakmici finala doigravanja u gostima pobijedili branitelje naslova Detroit Red Wingse 2:1. Tako je Pittsburgh u finalnoj seriji slavio sa 4:3 u pobjedama.

Oba pogotka za Pittsburgh postigao je u drugoj trećini Maxime Talbot, u 22. i 30. minuti. Detroit je ublažio poraz golom Jonathana Ericssona u 54. minuti.

Ovim trijumfom Pittsburgh je uspio uzvratiti Detroitu za prošlogodišnji poraz u finalu.

Pittsburghu je to treći naslov prvaka (1991, 1992, 2009) i prvi nakon 17 godina.

Njihova legenda i jedan od najboljih hokejaša svih vremena Mario Lemieux postao je, pak, prvi čovjek koji je osvojio Stanley Cup kao igrač i vlasnik kluba.

Penguinsi su se početkom 80-tih 'utapali u prosječnosti', onda je 1984. u klub došao Lemieux, koji ih je 1991. i 1992. odveo do dva naslova prvaka. Godinu poslije obolio je od raka, ali je i to pobijedio i nastavio je igračku karijeru. Za Penguinse je odigrao 17 sezona, a ponovno ih je spasio 1999. kada je postao vlasnik momčadi koja je bila u bankrotu.

'Momci su ovo zaslužili jer su naporno radili cijeli život. Ovo je predivna noć za naše navijače, klub i igrače', rekao je nakon utakmice Lemieux.

Ovim trijumfom Pittsburgh je uspio uzvratiti Detroitu za prošlogodišnji poraz u finalu. Također, Pittsburgh je postao druga momčad u povijesti NHL-a, nakon Montreal Canadiensa 1971., koja se nakon dva uvodna poraza na gostujućem terenu u finalu doigravanja uspjela vratiti i osvojiti naslov.

Osim toga, Penguinsi imaju pred sobom svijetlu budućnost jer njihovi stožerni igrači su vrlo mladi, Rus Jevgenij Malkin ima 22 godine, kapetan Sidney Crosby 21, a vratar Marc-Andre Fleury 24 godine.

Upravo je Malkin proglašen je za najkorisnijeg igrača doigravanja. U noćašnjoj odlučujućoj utakmici finala doigravanja Malkin je bio asistent za vodeći gol Pittsburgha. On je u doigravanju ostvario ukupno 36 poena, odnosno 14 golova i 22 asistencije. To je drugi najbolji rezultat u povijesti, nako što je legendarni Wayne Gretzky 1993. za Los Angeles Kingse upisao 40 poena.