ČUDESNI JUŽNOAFRIKANAC

Pistorius s protezama lovi normu za SP i OI

13.04.2011 u 18:45

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih sportaša sa tjelesnim invaliditetom na svijetu Južnoafrikanac Oscar Pistorius (24) pokušat će na mitingu u New Yorku istrčati A normu za nastup na svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Daeguu, te olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Pistorius, kojemu su amputirane obje noge, nedavno je na mitingu u Pretoriji pobijedio u utrci na 400 metara s rezultatom 45,61 ispunivši B normu za nastup na SP. Sada će 11. lipnja na Adidas Grand Prixu u New Yorku pokušati istrčati i A normu (45.25). Jedan od protivnika 'Blade Runnera' kako zovu Pistoriusa, bit će trostruki olimpijski pobjednik Jeremy Wariner.

'Bit će to za mene dodatan motiv. Jer se želim nadmetati s najboljima. Jedva čekam utrku,' kazao je Južnoafrikanac koji je rođen s urođenom manom zbog koje su mu u dobi od 11 mjeseci amputirane obje noge ispod koljena. Zbog toga trči s posebnim protezama.

Pistorius je na paraolimpijskim igrama osvojio četiri zlatne medalje, međutim svjetska javnost ga je bolje upoznala 2007. i 2008. godine kada se pokušao izboriti za nastup na olimpijskim igrama u Pekingu.

Nakon nekoliko mjeseci borbe s Međunarodnom atletskom federacijom (IAAF) i Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO) uspio se izboriti za nastup u južnoafričkim kvalifikacijama, no nije uspio istrčati normu za OI u Pekingu.

'Do Londona je više od 450 dana. Svakog dana pokušavam biti što bolji. Treniram više i bolje nego moje kolega, no uvjeren sam kako ću uspjeti,' kazao je Pistorius.

Fantastični Pistorius u Pekingu