samo za tportal

Pisao je povijest hrvatskog nogometa, a sada šalje jasnu poruku: Žalosno je da mladi ne prate Modrića, a onda bi nam i protiv Cipra moglo biti teško

25.03.2021 u 09:41

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija loše je krenula u novi kvalifikacijski ciklus. Poraz 1:0 od Slovenije veliko je iznenađenje, ali samo za one koji utakmicu nisu gledali. Jer priznali su izbornik Dalić i igrači kako u Ljubljani nisu izgledali dobro. A s time se složio i bivši hrvatski reprezentativac Fabijan Komljenović

Reprezentacija Slovenije u srijedu je, u desetoj utakmici protiv Hrvatske, stigla do prve pobjede. Slavili su Slovenci 1:0 pogotkom Lovrića u 15. minuti. U dosadašnjih devet, Hrvatska je slavila šest puta, dok su tri ogleda završila remijima.

A baš protiv Slovenije, u lipnju 1991. godine, Hrvatska je odigrala prvu međunarodnu utakmicu u gostima, i pobijedila 1:0. Strijelac prvog gola na gostujućim terenima, vrijednog pobjede, bio je Fabijan Komljenović, danas 53-godišnjak, koji se okušao i kao trener, a jedno vrijeme radio je i kao šef omladinskog pogona ljubljanske Olimpije.

Loše smo krenuli u još jednim kvalifikacijama?

'Da, nažalost. Nije bilo dobro. Dapače, baš kao što su poslije utakmice priznali i igrači i izbornik Dalić, bilo je loše. Nije mi jasno zašto uvijek ovako traljavo krenemo u kvalifikacije, zašto poslije moramo biti pod stresom', rekao je u uvodu razgovora za tportal Fabijan Komljenović, pa nastavio.

'Svi koji smo gledali utakmicu mogli smo primijetiti da Luka Modrić, koji je već u 36. godini izgara najviše na terenu, bori se, trči, trudi se. Dok kod mladih, koji bi trebali igrati s istim tim žarom, to jednostavno, ne vidimo. I to mi je žalosno. Zašto oni ne daju takvu silinu, energiju?'.

Izostanak Brune Petkovića u vrhu napada bio je evidentan?

'Da, definitivno. Jer on je robustan napadač, visok, koji uz sebe veže dva stopera, a onda će razigravati i igrati leđima okrenut golu. A mi smo igrali s malim, živim igračima, kojima nije bilo jednostavno skakati s visokim braničima Slovenije'.

Čini se da početna formacija s Perišićem kao 'špicom' baš i nije bila najsretnije rješenje?

'Ne želim uopće ulaziti u odluke izbornika, jer sigurno je imao neku svoju viziju. Doduše, svi znamo da je Perišić krilni igrač, najjači je u probijanju strane, što je njegovo prirodno mjesto. Istina, pokušao je kasnije s Budimirom, ali koji je jedini igrač tog tipa kakav je Petković, pa ako je već on nedostajao...'.

  • +50
Slovenija - Hrvatska, kvalifikacije za SP 2022. u Kataru Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Ne bi se smjeli sada vaditi samo na izostanak Petkovića, jer fond igrača Hrvatske ipak je veći nego Slovenije?

'Naravno, ali kažem, izbornik je sigurno znao tko može ispuniti njegove planove, jer zajedno sa stožerom proučio je igru Slovenaca. Istina, nije Dalić imao ni vremena za neko veliko uigravanje. S time da moram reći i da je Hrvatska odlično ušla u prvih desetak minuta, i utakmica bi se sigurno posve drugačije razvila da su zabili Vlašić i(li) Kramarić'.

Da, ali nakon primljenog gola, bez obzira na posjed, nije bilo konkretnije opasnosti po Oblaka?

'Nije bilo, jer Slovenija je ozbiljna momčad. Dogodila nam se ta jedna greška, krivo Perišićevo dodavanje na sredini terena, splet nesretnih okolnosti, odbijanac, odnosno kako mi kažemo 'krumpir', i sve se okrene. Slovenci su to znali iskoristiti, dok kod naših nije bilo tog potrebnog žara. Naravno, ne kod svih, jer rekao sam da je Modrić bio na visini zadatka. Ali ako se to neće promijeniti, i ako neće svi gristi jednako, onda bismo mogli imati problema i protiv Cipra, odnosno moglo bi nam se dogoditi još takvih 'Slovenija'.

Kažete, Slovenci vas nisu iznenadili? Radili ste u Olimpiji, pa ste imali prilike dublje upoznati slovenski nogomet.

'Jesam, da. Iako su svi igrači iz početne postave u inozemstvu. Ali kroz njihov mentalitet znate da se radi o vrijednim nogometašima, od kojih su neki poput Oblaka i Iličića, ili Kurtiča, vrhunski igrači. Osim toga, jako su poslušni, radišni. I protiv Hrvatske izuzetno motivirani. Također, na klupi imaju Matjaža Keka, vrhunskog trenera, koji je znao svakog igrača postaviti na pravo mjesto, kako treba igrati. I nije ni čudno da Slovenci već devet utakmica ne znaju za poraz. Ti rezultati nisu nikakvo čudo, ne događaju im se slučajno', zaključio je Fabijan Komljenović.