KUP UEFA

Petrić i Olić ruše trofejni Galatasaray

11.03.2009 u 17:42

Bionic
Reading

U četvrtak se igraju prve utakmice osmine finala Kupa Uefa. Petrićev i Olićev Hamburg ugošćuje Galatasaray, a Vranješov Werder St. Etienne. Kijevski Dinamo čiji dres nose Vukojević i Sablić očekuje ukrajinski dvoboj s Metalistom, a Srnin Šahtar putuje u Moskvu kod CSKA-a. Branitelj naslova Zenit s Križancem odlazi u Udine

U Hamburgu gostuje najtrofejniji turski klub Galatasaray. Uloga favorita je na strani HSV-a, za čije su uspjehe u Europi najzaslužniji hrvatski reprezentativci Ivica Olić i Mladen Petrić. Taj tandem je zabio zajedno 11 pogodaka u ovom natjecanju. Dečki su u sjajnoj formi, a u prilog im ide i to što gosti stižu oslabljeni ozljedama, ali i bez najopasnijeg golgetera Milana Baroša, koji ima kartone.

Ivica Križanac (desno) i Zenit gostuju u Udinama

Neizostavni član 'kockastih' Darijo Srna i njegov Šahtar možda imaju i najteži ispit. Odlaze u Moskvu k jednom od favorita, CSKA-u, koji predvodi Vagner Love, prvi strijelac Kupa Uefa s deset pogodaka. Što se tiče statistike, CSKA nikada nije igrao u Uefinim natjecanjima protiv ukrajinskih klubova, dok Šahtar protiv ruskih predstavnika ima dva gostujuća poraza i jednu domaću pobjedu.

Vranješov Werder ne bi trebao imati problema protiv nekadašnjeg ponosa francuskog nogometa St. Etiennea, kojem je puno važnije da se spasi od ispadanja iz elitnog razreda nogometa. Glavne karike, Diego i Pizarro, trebale bi biti spremne, a za domaću obranu je najvažnije da zaustavi dvojac Ilan-Gomis.

Zenit i Ivica Križanac su ispali iz Lige prvaka, ali su tako dobili priliku da brane naslov. Novi ispit je Udinese. Njihov domaćin u Italiji je razočaranje, ali u Europi pokazuje igre koje ga stavljaju u ulogu pritajenog favorita. U Udineseu se sve vrti oko reprezentativaca Di Natalea i Quagliarella i ako njih zaustave, Rusi će obaviti više od pola posla. Inače, Zenit još nikada nije slavio protiv nekog talijanskog kluba, a imao je četiri prilike.

U Kijevu je na rasporedu ukrajinski dvoboj. Dinamo dočekuje Metalist, a to je ogled prvog i drugog na tablici. Vukojevićev i Sablićev klub je, otkada je Ukrajine, u prvenstvu i kupu odigrao s Metalistom čak 35 utakmica i upisao 27 pobjeda te samo tri poraza, no Harkovljani su slavili u njihovom zadnjem susretu u glavnom gradu Ukrajine.

Svi parovi:

Werder – St. Etienne (20.30)
Marseille – Ajax (20.45)
Dinamo K. – Metalist (18)
CSKA M. – Šahtar (18)
Hamburg – Galatasaray (18)
PSG – Braga (20.15)
Udinese – Zenit (20.45)
Manchester C. – Aalbrog (20.45)