ZVONO NA UZBUNU

Pet najjačih europskih liga u gubitku

21.09.2011 u 14:19

Bionic
Reading

Pet vodećih europskih nogometnih liga - Premier League, Serie A, Bundesliga, Primera i League 1 tijekom sezone 2009/10. ostvarile su gubitak od 1,5 milijarde eura, ocijenio je profesor ekonomije na sveučilištu u Barceloni Jose Maria Gay de Liebana za El mundo deportivo

On pojašnjava da je pet vodećih europskih liga ostvarilo prihod od "8,704 milijardi eura i trošak od 10,277 milijarde", što znači da su u gubitku od 1,573 milijarde. Samo dug Primere, ističe Liebana, iznosi 3,479 milijarde eura, a druge španjolske lige 556 milijuna.

'Ova španjolska liga nije ozbiljna ni transparentna, nema klubova koji su podnijeli račune za ranija poslovanja", kazao je De Liebana ocijenivši da je, od svih klubova, najbolja financijska situacija u Bayernu i Arsenalu. Liebena ističe kako je primjer 'sumnjivog trošenja novca' Real Madrida jer 'njegovi računi nisu jasni i izazivaju sumnju'.

A kao posebno nerealno trošenje i preplaćenost u nogometu ističe navodnu kupnju mladog Brazilca Neymara. 'Isto tako nije jasno kako se može plaćati 60 milijuna eura za dečka od 19 godina', zaključio je profesor Liebana.

Liebana je istaknuo i da u vrijeme krize u nogomet ulazi 'prljav novac'. 'Kada je nogomet u osjetljivoj situaciji, u njega ulazi novac koji treba 'oprati'. Neki Primeru nazivaju perilica", dodao je.

Liebana savjetuje i bolju podjelu prihoda od televizijskih prava, jer "Barcelona i Madrid ulažu napore da centraliziraju sva prava".

'Kako je moguće da se u Španjolskoj od televizijskih prava zaradi 636 milijuna eura, dok Italija zaradi 915. Također nije jasno kako jedan klub kao što je Wigan, 16. u Premier League, zaradi od televizijskih prava više od bilo kojeg drugog španjolskog kluba, osim dva vodeća', kaže Liebana.