POVRATAK U PROŠLOST

Pet najbolnijih poraza naših na rukometnim Eurima

16.01.2012 u 08:01

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija bila je sudionik svih devet Europskih prvenstava. Bilo je velikih uspjeha, ali i bolnih poraza koji su razočarali i rasplakali naciju

U Srbiji se održava 10. Europsko prvenstvo na kojem će sudjelovati i hrvatski rukometaši. Naša izabrana vrsta posljednjih godina je sam vrh svjetskog rukometa, ali Europska prvenstva pamtit ćemo i po nekim teškim porazima. Neke izgubljene utakmice bile su stvarno bolne, a ovo je naših pet koje su najviše razočarali rukometnu javnost u Lijepoj našoj.

5. Metličićevo ranjeno oko
Slovenija je bila domaćin EP-a 2004., a mi jedni od glavnih favorita za zlato. U polufinalu su Červarovi izabranici naletjeli na domaćina. Hrvatski navijači dobili su premalo karata da bi se suprotstavili paklu u Ljubljani, a ostatak su odradili grubi slovenski rukometaši i suci koji su dopustili tučnjavu. Metličić je već u petoj minuti morao napustiti igru zbog ozljede oka, a Slovenci su u 'makljaži' na kraju slavili 27:25 i otišli u finale.

4. Sramotna ruska lekcija
Na EP-u 1998. (Italija) još smo bili u igri za drugo mjesto u skupini koje nas je vodila u polufinale. U okršaju protiv izravnih suparnika Rusa doživjeli smo rezultatski najteži poraz u našoj povijesti na prvenstvu Starog kontinenta. Rukometna 'zbornaja' nas je pregazila pa je utakmica završila sa 14:29, što je izgledalo nestvarno i sramotno.

3. Bolna sjećanja na Srbiju
Bio je to prvi okršaj na EP-u (1996.) s državom iz koje smo otišli. S druge strane stajala je Jugoslavija za koju je završio embargo i koju su sačinjavali srpski igrači. Glava nije bila hladna i upisali smo poraz 27:24. Oni su otišli u polufinale, a mi ostali bez završnice.

2. Slovenci nam 'ukrali' Sydney
Opet ti Slovenci. Hrvatska je bila domaćin 2000. Ostali smo bez utakmica za medalju, ali još je u igri bio plasman OI u Sydneyju, a naši rukometaši su bili aktualni olimpijski pobjednici. Igra nije bila bajna, bila je to generacija na zalasku, a puna Ledena dvorana nije bila dovoljna. 'Gosti' su slavili 25:24 i otišli na Igre u Australiju.

1. Neprolazni Karabatić i društvo
Francuzi su nam iščupali srce na SP-u 2009. u Hrvatskoj kada su nas dobili u finalu pa smo dobili priliku da im se jednakom mjerom osvetimo godinu dana kasnije na EP-u u Austriji. Držali smo se prvo poluvrijeme, ali Karabatić i društvo jednostavno su bili prejaki i bolji. Revanš nije uspio i izgubili smo 25:21. Hrvatska i dalje čeka jedino zlato koje joj nedostaje.