NEUKROĆENI DRAGULJ

Perspektivni tenisač Tomic postaje Hrvat?!

29.01.2010 u 20:21

Bionic
Reading

Visokotiražni australski list The Australian ponudio je u petak potencijalnu sportsku senzaciju. Tvrde da je otac jednog od najperspektivnijih tenisača svijeta, Bernarda Tomica, zaprijetio da će sina odvesti da igra za Hrvatsku

Sukob Bernardovog oca Johna i vrha australskog saveza nije novijeg datuma, no eskalirao je prije deset dana kada je Tomica u drugom krugu Australian opena svladao Marin Čilić. Maloljetni Australac hrvatskih korijena javno se požalio na termin jer meč je završio oko dva sata iza ponoći.

Bernard je iznio primjedbu i prestao, dok se otac tek zahuktavao. U četvrtak je, piše The Australian, John presreo direktora Australian opena i prvog čovjeka saveza za razvoj igrača Craiga Tileyja i započeo burnu svađu. Navodno su i ljudi iz osiguranja bili spremni na intervenciju.

'Je, požalio se na, kako kaže, loš tretman svog sina i nije birao riječi pri izlaganju. Ali nije spominjao ništa o odlasku iz australske reprezentacije. O tom se ne pregovara. Da je tako nešto spomenuo, ja bih mu rekao neka samo ide', kaže jedan od dvojice ovnova na brvnu.

Ipak, list je našao više anonimnih izvora koji potvrđuju da je John Tomic jasno i glasno zaprijetio da će sina odvesti da igra za Hrvatsku.

Priča zvuči nemoguće, ali Australci su itekako zabrinuti. Barem onaj dio koji želi da Bernard ostane pod njihovom zastavom, jer je ta obitelj već stekla lijep broj neprijatelja. Bernard je jednom bez objašnjenja otišao sa susreta protiv australskog vršnjaka, nakon čega je bio suspendiran na mjesec dana.

Ipak, najglasnije je odjeknulo odbijanje sparinga sa slavnim Lleytonom Hewittom. Njegov trener je za bivšeg broja jedan svjetskog tenisa čak hladno rekao da nije dovoljno dobar za trening s Bernardom. Naravno, reakciju nije trebalo dugo čekati, Hewitt je uskoro javno rekao da 17-godišnji Tomic još ne zaslužuje mjesto u australskoj Davis Cup reprezentaciji.

I njegov je otac dva puta bio prisiljen ispričavati se čelnicima saveza zbog neprimjerenog ponašanja, tako da upozorenje napadnutog Tileyja ne zvuči nimalo bezazleno:

'Bernard mora paziti s kim se okružuje i shvatiti da njihovo ponašanje imaju velik utjecaj na njegov razvoj. To sam mu i osobno rekao.'

Do publiciranja članka The Australian nije uspio dobiti komentar ni oca Johna ni predsjednika australskog teniskog saveza.