POLJUDSKA SVITANJA

Peroš otišao, ali rat (još) nije završio

07.08.2009 u 21:12

Bionic
Reading

Poraz od Žiline u trećem pretkolu europske lige bio je kap koja je prelila čašu strpljenja navijača Hajduka. Nimalo bezazleno, u petak su se pojavili na treningu i zahtijevali čistku. Rasprave o tome, kažu - nema!

Vršitelj dužnosti predsjednika Hajduka, nakon raspada sistema, ispadanja iz Europe, hospitalizacije trenera Ivice Kalinića i ostavke Uprave, bit će poduzetnik i vlasnik lanca pekarnica Joško Svaguša.

Odlučio je to splitski gradonačelnik Željko Kerum, i to nakon cjelodnevne potrage za nasljednikom Mate Peroša. Kerum tvrdi da ga je 'odbilo nekoliko jakih imena', očito jer se malo kome mili biti gazda u Bijelom salonu u trenutku kada brod pušta na sve strane. Svaguša, njegov prijatelj i poslovni partner, navodno predstavlja privremeno rješenje, do skupštine kluba za mjesec ili dva.

Tektonski poremećaji na Poljudu dali su se naslutiti već tijekom utakmice protiv Žiline: bijes je u posljednjih nekoliko minuta prokuljao s tribina, skandiralo se: 'Uprava, odlazi!', 'Srami se, Hajduče!', 'Svima nama Jako k... pušio!', ali nasilnih reakcija nije bilo - izuzev pokušaja fizičkog obračuna nekoliko gledatelja s kompletnom svečanom ložom.

U petak ujutro, dok je policija još uvijek patrolirala oko Poljuda i pazila na igrače koji su sa sjevera počašćeni salvama psovki i iz straha ostali spavati pod tribinama, ispred glavnog ulaza na stadion pojavila se grupa od dvadesetak torcidaša. Ovaj put bila je to prva postava, na čelu s predsjednikom Žanom Ojdanićem i tajnikom Stipom Lekićem.

'Svi van! Odmah!', zahtijevala je Torcida. Kako ih nije imao tko primiti, preko portira su poručili Frediju Fiorentiniju (koji je jedini dao mandat na raspolaganje), Ivanu Buljanu, Frfi Mužiniću, Vilsonu Džoniju i Davoru Paviću da im je ostavljen rok od 24 sata. U protivnom, kazali su, nije im problem opet navratiti na Poljud.

Nezadovoljni navijači ulaz na stadion oblijepili su Kodeksom upravljanja Hajdukom, dokumentom čije potpisivanje traže već nekoliko mjeseci. Ovaj put, čini se, ići će do kraja: od novog gazde Hajduka, Željka Keruma, ultimativno traže nekoliko stvari - smjenu svih Peroševih ostataka, hitno sazivanje skupštine i smjenu Nadzornog odbora, izbor novog, pravog predsjednika putem javnog natječaja i potpisivanje Kodeksa.

Peroš je s Poljuda otišao, ali rat još nije završio...