PETI ZAVRŠNI TURNIR

Perasović nakon velike pobjede kazao bolnu istinu o svom poslu!

21.04.2016 u 10:02

Bionic
Reading

Velimir Perasović, bivši izbornik hrvatske reprezentacije, uspio je sa španjolskom momčadi Laboral Kutxa napraviti pravo čudo - pobjedom nad grčkim Panathinaikosom izborili su plasman na završni turnir koji se igra u Berlinu i borit će se za titulu prvaka Europe

Od 13. do 15. svibnja u polufinalu Eurolige sučelit će se moćni turski Fenerbahçe, koji vodi najtrofejniji europski trener Željko Obradović, te španjolska Laboral Kutxa.

Velik je to uspjeh za Velimira Perasovića, trenerakoji je kao košarkaš splitske Jugoplastike tri puta u nizu igrao na Final Fouru uz stopostotni učinak. Kao trener uspio se po drugi puta plasirati na završni turnir, a za tportal.hr kazao je i prve dojmove nakon što se iz Atene vratio u Vitoriju.

'Da, još uvijek imam više nastupa na Final Fouru kao igrač nego kao trener. Panathinaikos je sjajno vođena momčad i nije nam bilo lako', kazao je Perasović, a na povratku iz Atene saznao je kako Saša Đorđević više nije trener Panathinaikosa:

'Čuo sam tu vijest i rastužila me, ali takav je naš posao. Saša je izuzetno korektna osoba i odličan trener. Očito je nastup na Final Fouru bio uvjet čelnih ljudi kluba i ispada kako smo mu mi presudili. U današnjoj košarci pred trenere se postavljaju visoki zahtjevi. Meni se slična stvar dogodila kada sam iz Cibone prešao u turski Anadolu Efes. Ako ne pobjeđuješ – izgoriš. Tako se to radi u klubovima u kojima se postavljaju visoki ciljevi', kazao je za tportal.hr Perasović, dodavši bolnu istinu koja je u glavi svih trenera na svijetu:

'To što se dogodilo Đorđeviću je zakon posla. Pametan čovjek, koji se bavi ovim poslom, postavlja stvari ovako: nije pitanje hoću li dobiti otkaz, nego kada ću ga dobiti!', iskren je bio Perasović koji je s klubom iz Baskije (bivša Tau Ceramica) već izborio nastup na Final Fouru. Međutim, tada je to bila momčad prepuna skupo plaćenih zvijezda i budućih NBA igrača kao što su Scola, Prigioni, Splitter, Drobnjak, Ukić

Podsjetimo, nedugo nakon tog Final Foura iz 2006. Perasović je imao 'srčani incident', zbog čega je naglo napustio klupu kluba u kojem je imao sjajan status zbog igračke karijere te uspjeha kao trener. Nakon stanke i nekoliko tzv. manjih klubova vratio je 10 godina kasnije svoj klub u elitu!

'Ovo je najjeftinija momčad Vitorije u zadnjih 10-15 godina. Posložili smo momčad s najskromnijim budžetom, ali pokazalo se da to ništa ne znači. Dovoljna je tzv. kemija i malo sreće da neki igrači naprave iskorak u karijeri. Sretan sam što imam srčane igrače, s izraženim karakterom, prave borce. Slična stvar dogodila mi se s Cibonom kada su eksplodirali tada mladi Bogdanović i Radošević.'

S obzirom na to da je Perasoviću ovo ukupno peti Final Four te da je sva tri puta kao igrač slavio s Jugoplastikom, usprkos tome što nisu bili favoriti, zanimalo nas je idu li u Berlin bez pritiska?

'Uoči sezone naš jedini cilj bio je plasman u Top 16 Eurolige, a sve drugo je bilo izvan naših očekivanja. Kad smo se već plasirali na Final Four, želimo više. Bili smo drugi u tzv. grupi smrti, u kojoj su igrali Real, Barca, Olympiakos, a sada nas u polufinalu čeka Fenerbahçe, koji je favorit i toga smo svjesni. Međutim, idemo na put bez opterećenja i nema trenera i igrača koji se ne nada slavlju kada se nađe ondje. Nadam se da će nam se do Final Foura potpuno od ozljeda oporaviti Hanga te Causeur, već dugo odsutan. Jedino ne možemo računati na Šengeliju jer je operirao koljeno. Na njega računamo u play-offu španjolskog prvenstva', završio je Perasović.