LEGENDA UPOZORAVA

Pele: FIFA bi trebala kontrolirati plaće igrača

07.07.2009 u 10:28

Bionic
Reading

Sumanuti transferi koji su kulminirali nevjerojatnim prelaskom Cristiana Ronalda u Real Madrid koji je koštao 94 milijuna eura zabrinuli su i jednog od najboljih nogometaša svih vremena Pelea, koji je javno pozvao Fifu da uvede obavezni budžet za klubove, tzv. salary cap

Vjerojatno se među nogometnim zaljubljenicima nikad neće riješiti dilema tko je najbolji nogometaš svih vremena – Maradona ili Pele. Kako god bilo, iako se već odavno ostavio aktivnog igranja, Peleove riječi i dan danas imaju težinu.

Proslavljeni se Brazilac trenutno nalazi u Nigeriji, gdje promovira kandidaturu Rio de Janeira za Olimpijske igre 2016. godine. Pele je u razgovoru za Reuters objasnio da  novac sve više nagriza nogomet pogotovo otkad su klubove preuzeli milijarderi koji ne štede novac za dovođenje zvijezda.

'U moje vrijeme je bilo sve drukčije. Za početak nismo imali velikih sponzora. Današnji nogometaši imaju velike sponzore jer velike kompanije podupiru nogomet. No, po mom sudu, Fifa bi trebala kontrolirati plaće igrača', kazao je Pele.

Bez obzira na to što Pele smatra da bi Fifa trebala imati kontrolu nad 'podivljalim' plaćama igrača, predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza Sepp Blatter ne dijeli to mišljenje, već smatra da su veliki transferi i plaće dokaz koliko je nogomet popularan u svijetu.

Pele je također upozorava da bi nogometni imidž mogao potamniti zbog tolike potrošnje novca.

'Danas na predstavljanju igrača u Manchester Unitedu, Real Madridu ili bilo kojem drugom klubu možete vidjeti kako igrači ljube dres s grbom kluba. No, već sljedećeg dana će otići u neki drugi klub i ljubiti drugi grb. To je nešto na čemu bi se trebalo poraditi', završio je Pele.