NAJ IGRAČI SVJETSKIH PRVENSTAVA

Pele

10.06.2010 u 16:17

Bionic
Reading

On je jednostavno sinonim za čovjeka koji zabija golove, čovjeka koji u pravilu uvijek zabija golove i pritom pobjeđuje. A budući da je iz Brazila, čini to uz krilaticu 'joga bonito' - igraj lijepo

Ime: Edison Arantes do Nascimento
Reprezentacija: Brazil
Pozicija: napadač
Svjetska prvenstva: 1958, 1962, 1966, 1970.
Naslovi: 3

Ono što je napravio 1958. u Švedskoj teško će biti ponovljeno u ovoj eri. Imao je 17 godina i 249 dana kad je u četvrtfinalu zabio Walesu. Zatim je nekoliko dana stariji u polufinalu s Francuzima ostvario hat-trick (5:2 za Brazil). A onda, nakon još nekoliko dana – dvije gajbe domaćinu Švedskoj u finalu za 3:1! Prvi gol bio je sombrero u šesnaestercu, možda metar od lobanog defanzivca, i potom volej..Brazil je u nezaboravnom stilu osvojio prvi svjetski naslov, a na tron je zasjeo anonimni maloljetnik.

U Čileu četiri godine kasnije Pele je opet krenuo furiozno, zabivši Meksiku jedan i namjestivši drugi gol. No, ozlijedio se već u idućem meču protiv Čehoslovačke. Za Brazil tih godina nije bilo problema: stvar je preuzeo Garrincha i odveo Selecao do obrane naslova.

A onda je 1966. godine Fifi zatrubio alarm za uzbunu. U vremenima kad na mundijalima još nije postojao razrađeni sistem žutih i crvenih kartona, sila se domislila talentu, pa su protivnički bekovi počeli rezati Pelea praktički u svakom kontaktu s loptom. Najrevniji u makljaži bili su Bugari, zbog kojih je morao propustiti Mađarsku. No dotukao ga je Portugalac Joao Morais, nakon čega je najbolji nogometaš svijeta ostao šepesati na terenu jer tada izmjene nisu bile dozvoljene. Brazil je ispao u skupini u svom najgorem izdanju na svjetskoj smotri, a ogorčeni Pele objavio je da se više nikad neće pojaviti na mundijalu.

Srećom, predomislio se nakon što je Fifa odlučila represionirati prljavu igru. Već na 1970. u Meksiku prvi put su predstavljeni žuti i crveni kartoni!

Dekorom, igrom, multikulturalnošću, a i novom slikom u boji koja je išla u svijet, bio je to jedan od najljepših mundijala u cjelokupnoj povijesti. I jedno od najjačih izdanja Brazila s Peleom (šest golova) i 'poručnicima' Tostaom, Rivelinom, Jairzinhom, Gersonom, Clodoaldom...

Mnogo su kroz povijest napredovali nogometaši – i tehnički i fizički, no neki potezi Edisona Arantesa do danas fasciniraju. Recimo, spomenuti volej iz sombrera Švedskoj ili pogodak Čehoslovačkoj 1970, kada je pretrčao stopera u kaznenom prostoru, u trku skočio i primio loptu na prsa, zatim odjednom stao na mjestu, i dok je golman trčao na njega, smjestio loptu u mrežu. Akcija protiv Urugvaja u polufinalu, kada je protrčao na suprotnu stranu od lopte da zavara golmana, pa ga potom zaobišao i opalio po vratima, spada u jednu od najljepših zapamćenih akcija tog vremena, premda iz nje nije pao pogodak.

Danas, kada ga gledate kao uspješnog 69-godišnjaka, djeluje toliko mladoliko, kao da bi i u Južnoafričkoj Republici - bude li Brazilu trebalo - mogao uskočiti u kopačke i dres broj 10, pa s mladim poručnicima odvesti Selecao do još jednog trofeja.

Pele