ZA PETAMA JASONU KIDDU

Peđa postao čevrti NBA tricaš svih vremena

14.02.2011 u 16:42

Bionic
Reading

Jedan od najboljih srpskih košarkaša i jedan od najboljih svjetskih šutera svih vremena, Predrag Stojaković, danas je nešto sporiji i isporučuje 'veteranske' brojke, ali nastavlja svoj pohod do NBA vrhunaca

U nedjelju je za svoj novi klub, Dallas Maverickse, gađao trice 4-6 i na svevremenskoj NBA listi pretekao Dalea Ellisa. Uz ukupan šut iz igre 8-12, nakon nekoliko loših uvodnih partija u novom dresu bila su to 22 poena za 28 minuta - previše za Houston Rocketse koji su ispraćeni sa 106:102.

U 13-godišnjoj NBA karijeri ovaj trostruki all star igrač rodom iz Slavonske Požege uvalio je 1723 trice. Vjerojatno nikad neće dostići Raya Allena koji je baš prošlog tjedna na prvom mjestu pretekao Reggieja Millera koji se zaustavio na 2550 uspješnih šutova za tri poena. No Stojaković ima velike šanse preoteti treće mjesto svom sadašnjem suigraču Jasonu Kiddu koji je zabio samo 33 više.

Europljani u NBA još su od dolaska Dražena Petrovića imali renome izvanserijskih šutera. Predrag Stojaković, uz Petrovića i Nijemca Dirka Nowitzkog, čini trojku vjerojatno najrasnijih šutera koji su 'preko Bare' otišli sa Starog kontinenta. Dražen Petrović je po postotku šuta za tricu peti svih vremena sa 43,7 posto (ali Jason Kapono i Anthony Morrow su još aktivni, pa će im se prosjeci mijenjati i postoje šanse da Dražen opet izbije na treće mjesto). Na listi najpreciznijih tricaša Stojaković je trenutno 30. sa 40 posto. Po mnogima najvećih šutera u NBA svih vremena - Reggieja Millera, Raya Allena i Larrya Birda  - nema među top 30.