NAJ IGRAČI SVJETSKIH PRVENSTAVA

Paul Breitner

09.06.2010 u 08:59

Bionic
Reading

Jedan od najneobičnijih nogometaša 20. stoljeća: počeo je kao defanzivac, ali krasiše ga toliko kvalitetna tehnika i toliko razoran udarac da je karijeru završio kao veznjak golgeterskih sklonosti

Ime: Paul Breitner
Reprezentacija: Zapadna Njemačka
Pozicija: obrana, veza
Svjetska prvenstva: 1974, 1982.
Naslovi: 1

U Breitnerovu podvojenost mogli su se, recimo, uvjeriti nogometaši Jugoslavije na SP-u u Zapadnoj Njemačkoj '74, kada je taj mladac upadljive afro frizure jednom sebi svojstvenom raketom s nekih 25 metara razbudio rašlje 'Letećeg Mostarca' Envera Marića.

Na tom mundijalu zabio je još Čileu te penal u finalu Cruyffovoj Nizozemskoj, hitu prvenstva. Pobjedu Nijemaca na domaćem terenu osigurao je pogodak Gerda Müllera.

Afro-Paule, kako su ga zvali, budio je velike diskusije svojim javnim angažmanom, ljevičarskim svjetonazorima i ćudljivim potezima izvan terena. U jednom trenutku u naponu snage napustio je repku, da bi se vratio 80-ih (tada već kao etablirani veznjak i golgeter) i nastupio na SP-u 1982. Zapadnonjemački 'elf' ponovno se probio do finala gdje ih je potukla Rossijeva Italija 3:1. Jedini gol za Nijemce postigao je upravo Breitner, koji je tako uz Pelea, Vavu i kasnije Zidanea postao jedini nogometaš koji je zabijao golove u dva finala.

Još za igračke karijere stao se baviti novinarstvom, u kojem se zadržao do današnjih dana, a nije mu strana ni gluma: od reklama do njemačke verzije špageti-vesterna 'Potato Fritz', snimljene u Španjolskoj i prikazane 1976. godine.

Paul Breitner