POČINJE NLB LIGA

Partizan favorit, hrvatski klubovi čekaju iz prikrajka

09.10.2009 u 09:52

Bionic
Reading

Ovog vikenda započinje deveto izdanje košarkaške NLB lige. Od hrvatskih klubova, tek je Zadar jednom uspio osvojiti naslov, dok ostale naše momčadi i dalje čekaju na to. U novu sezonu beogradski Partizan ulazi kao branitelj naslova, a prema svemu sudeći, oni su i dalje najveći favoriti za još jedan naslov

Dok su nogometaši već odavno zagazili u novu sezonu, košarkaši to čine tek ovog vikenda s novom etapom regionalne NLB lige. Hrvatsku ove sezone zastupaju četiri kluba. Uz već starosjedioce Cibonu, Zadar i Zagreb, svoju premijernu sezonu u regionalnoj ligi imat će Cedevita umjesto Splita.

Što reći o novoj sezoni? Krenimo od hrvatskih klubova. Cibona je u velikim financijskim problemima. Prošlu su sezonu igrači odigrali vrlo dobro te su dogurali do finala lige. Perasović je ostao na klupi, no praktički se cijela momčad izmijenjala. Došao je Marko Tomas, Bagarić, Bogdanović, Gordon i Graves. Što će im donijeti ova sezona, teško je pretpostaviti. Dok se ne sredi financijsko stanje, pod Tornjem će biti burno. Imaju respektabilnu momčad u kojoj bi Marko Tomas trebao figurirati kao prvo ime.


Dobra vijest za Zadar je činjenica da je kostur momčadi iz prošle sezone ostao na okupu. Stipčević, Perić, Rančić, Prostran, Car, Bosa i Ružić i dalje stanuju u Višnjiku, zajedno s trenerom Sagadinom. Imaju izvrsnog trenera, mladu i potentnu momčad te vjerojatno najbolju publiku u ligi. Ako im krene, bit će vrlo ozbiljni.

Zagreb se ove sezone ojačao dovođenjem Nikše Prkačina i to je velika vijest za 'mrave'. Uz već ranije pridošle Krstića i Mulaomerovića te Antu Tomića, Zagreb će imati vjerojatno ponajbolju centarsku liniju u ligi. Prošle sezone su lutali, no sada, uz iskustvo koje imaju Prkačin, Mulaomerović i Krstić, toga bi trebalo nestati. U svakom slučaju, mogu oteti bodove svakome.

Cedevita igra svoju premijernu sezonu u NLB ligi. Jedan je to od rijetkih klubova koji ima posloženu financijsku konstrukciju. U Susedgradu su pred početak sezone uvukli ruku u džep i doveli Andriju Žižića koji je definitivno prvo ime Cedevite. Imaju solidnu momčad, a usto nemaju rezultatski imperativ. Dovoljno da budu vrlo opasni.

Što se tiče ostalih momčadi, srpski klubovi bi, prema svemu sudeći, i dalje trebali imati primat. Partizan na čelu s Duškom Vujoševićem već godinama radi najbolji posao. Tu je još i Hemofarm koji je rasadnik talenata u Srbiji, a nemojmo zaboraviti i FMP koji ima najmlađu momčad lige u kojoj je najstariji igrač Samardžiski 86. godište.

U svakom slučaju, pred nama je nova sezona NLB lige u kojoj bi mogli gledati odličnu košarku u ligi koja svake godine sve više raste i dovodi sve kvalitetnije igrače.

Parovi prvog kola:

Partizan – FMP
Cibona – Široki HT Eronet
Helios Domžale – Cedevita
Hemofarm STADA – Radnički
Zadar – Union Olimpija
Bosna ASA BHT – Zagreb CO
Budućnost – Crvena zvezda