ISTINSKI HEROJI

Paraolimpijski savez nagradio plivačke ponose

17.02.2011 u 20:36

Bionic
Reading

Plivač Mihovil Španja i plivačica Sanja Milojević proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s tjelesnim invaliditetom u izboru Hrvatskog parolimpijskog odbora (HPO) koji je večeras održan u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma

Španja je prošle godine osvojio četiri medalje, te isplivao svjetski i europski rekord na Svjetskom prvenstvu u Eindhovenu. Osvojio je zlato na 100 prsno i 400 slobodno uz svjetski rekord, dok je srebrne medalje osvojio na 200 mješovito uz europski rekord, te na 100 leđno. Sanja Milojević, članica plivačkog kluba Natator iz Zagreba na istom prvenstvu je bila treća na 5 kilometara, te peta na 400 slobodno.

Za najuspješniju momčad sportaša s invaliditetom proglašena je reprezentacija sportskih ribolovaca u sastavu Ivica Bonino Hasan, Željko Kljaić, Zlatko Poparić, Nikola Geček koja je na svjetskom prvenstvu u lovu ribe udicom na plovak u francuskom Niortu bila treća.

Govoreći na svečanosti, kojoj je uz brojne druge goste i uzvanike nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić je istaknuo kako su hrvatski sportaši s invaliditetom prošle godine nastupili na 55 međunarodnih natjecanja na kojima su osvojili ukupno 181 medalju od toga 72 zlata, 56 srebra i 53 bronce.

'Hrvatski reprezentativci nastupili su i na pet EP-a i 13 SP-a s kojih su donijeli 27 medalja - 10 zlata, 10 srebra i 7 bronci,' istaknuo je Kovačić te naglasio kako je pod pokroviteljstvom HPO-a organizirano 24 nacionalna prvenstva na kojima je nastupilo oko 1200 sportaša s invaliditetom.

HPO je podijelio i nagradu za najuspješnijeg stručnog djelatnika koja je drugu godinu uzastopce pripala treneru Mihovila Španje, Deanu Kontiću. Za najboljeg sportaša u neparaolimpijskim sportovima proglašen je Ivica Bonino Hasan iz Športsko ribolovnog kluba Varaždin. Najuspješnijim županijskim ili gradskim sportskim savezom u športu osoba s invaliditetom u RH proglašen je Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom, dok je nagradu za dugogodišnji rad u sportu osoba s invaliditetom dobio je plivački trener Slobodan Glavčić.

HPO je dodijelio i posebne nagrade i priznanja, a dobili su ih Zagrebački holding za potporu u organizaciji Svjetskog prvenstva u streljaštvu, Varaždinska županija za potporu u organizaciji FID europskog atletskog prvenstva, urednik Hrvatskog katoličkog radija Ante Mikić i agencija Bruketa & Žinić za doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom, te Nikolina Šantek, Zlatko Pesjak i Mario Dadić za nastup na zimskim paraolimpijskim igrama u Vancouveru 2010.