drama na san siru

Katastrofa u redovima 'rossonera'; klub je ostvario rekordni gubitak od čak 156 milijuna eura

18.10.2019 u 10:51

Bionic
Reading

Čelnici Milana objavili su financijski izvješće za prošlu godinu, a brojke pokazuju kako je stanje na San Siru doslovno katastrofalno. Nekad veliki i profitabilni klub doslovno je na koljenima, dugovi iz mjeseca u mjesec rastu, no sadašnji vlasnici tvrde da nisu zabrinuti

U prošloj financijskoj godini prihodi Milana pali su za 6.1 posto, a klub je zabilježio i rekordne gubitke.

Izvještaj kojeg je potpisao izvršni direktor Ivan Gazidis pokazuje da je prošle godine klub poslovao s čak 145.9 milijuna eura gubitka, što je 20 milijuna eura lošije u odnosu na 2017. godinu. Ukupno je to porast gubitaka od 16 posto u samo godinu dana.

No, loše vijesti tu ne završavaju jer objavljeno je kako se u prvih šest mjeseci 2019. godine dug dodatno povećao te je AC Milan u ovom trenutku u minusu od čak 156 milijuna eura!

Glavni razlog za takve očajne i katastrofične financijske rezultate 'rossonera' je činjenica da ne igraju niti jedno europsko natjecanje, a moraju i 'pokrpati' sve rupe u budžetu nakon što ih je UEFA kaznila zbog kršenja Financijskog fair-playa.

Ovo je ujedno i najveći gubitak u 119. godina povijesti Milana, ali ono što zabrinjava je činjenica da su prihodi kluba u drastičnom padu.

Tako su prihodu u prošloj godini pali za već spomenutih 6.1 posto, pa je klub ukupno uprihodio 241.1 milijun eura, dok je godinu ranije ta cifra iznosila 255.8 milijuna eura.

Pali su i prihodi od prodaje igrače, te sponzora i prodaje ulaznica, dok je porasla samo zarada od TV prava - sa 109.3 na 113.8 milijuna eura.

Ujedno su troškovi vođenja kluba porasli za 5.1 posto, te su u protekloj godini iznosili 373 milijuna eura.

Ipak, talijanski mediji otkrivaju kako čelnici Milana nisu previše zabrinuti, te da na sve ovo gledaju kao na normalan dio procesa restruktuiranja kluba koji je u posljednje dvije i pol godine tri puta mijenjao vlasnike. Silvio Berlusconi prodao je klub kontroverznom kineskom poslovnjaku Yonghong Liju, a poslije samo godinu dana Kinez ga je morao predati američkom fondu Elliott jer nije mogao otplatiti dugove.

U Milano je iz Arsenala na direktorsku poziciju stigao financijski stručnjak Ivan Gazidis, a sportski dio kluba preuzeli su Paolo Maldini i Zvonimir Boban. Ipak, loši rezultati, godine neigranja u Ligi prvaka, suša trofeja i česte smjene trenera, uz nedovoljno kvalitetnu momčad, upalili su alarm u Milanellu. Elliott je u klub 'donio' financijsku injekciju od čak 265 milijuna eura do 30. lipnja ove godine, plus dodatnih 60 milijuna eura do rujna, ali je situacija i dalje ostala alarmantna.

  • +4
Serie A, Milan - Fiorentina Izvor: EPA / Autor: MATTEO BAZZI

Prihodi od prodaje igrača smanjeni su s 42 na 25.5 milijuna eura, od prodaje ulaznica s 35.2 na 34.1 milijuna te od sponzora s 44.7 na 38 milijuna eura. Također, povećali su se i troškovi osoblja sa 150.5 na 184.8 milijuna eura, dok je i transfer politika kluba negativna. Milan je potrošio na igrače 153.1, a zaradio samo 49.9 milijuna eura.

Najveći dio tog duga Milan nosi na leđima iz ere ranije spomenutog Yonghong Lija, koji je odmah nakon preuzimanja kluba doveo čak 11 novih igrača, među kojima je bio i Nikola Kalinić. U tom prijelaznom roku 'ulupao' je čak 131.1 milijun eura, a podrijetlo tog novca ni danas ne zna. Kinez je nakon oduzimanja vlasništva nad klubom jednostavno nestao, a u Italiji se sprema detaljna istraga oko njegove kupovine kluba od Berlusconija i ulaganja novca bez ikakvih garancija.

U isto se vrijeme oglasio i neuništivi Silvio Berlusconi. Ima stari lisac rješenje za sve probleme...

'Što se tiče vraćanja Milana na razinu na kojoj je bio, to je jednostavno. Vratite klub Silviju Berlusconiju!', bubnuo je Berlusconi. Znate li što je najgore u cijeloj priči? Velika većina navijača 'rossonera' podržava njegovu 'inicijativu' oko povratka na San Siro...