NAGRAĐEN I IZRAELAC

Palestinac odbio Barcu jer ne razlikuje 'žrtvu od agresora'

01.10.2012 u 17:12

Bionic
Reading

Palestinski nogometaš Mahmoud al Sarsak (25) odbio je poziv Barcelone da bude njezin gost na predstojećem 'el clasicu', sudaru protiv Real Madrida u 7. kolu Primere

Nastavak je to priče koja je počela nakon što je Barcelona poklonila počasnu ulaznicu izraelskom vojniku Giladu Schalitu kojeg je palestinska vojska držala u zarobljeništvu od lipnja 2006. do listopada prošle godine. Palestinska politička organizacija Hamas, koja vlada Pojasom Gaze, na to je odgovorila odlukom o medijskom bojkotu Barcelone.

Kako bi popravili štetu, u katalonskom su divu odlučili na dvoboj protiv Reala pozvati i Al Sarsaka koji je u srpnju pušten iz izraelskog zarobljeništva u kojem je bio od 2009. godine. Uhićen je na putu za Zapadnu Obalu gdje je trebao igrati za momčad Balate. Posljednja je 92 dana u zarobljeništvu proveo štrajkajući glađu.

'Pozvali su me na utakmicu samo kako bi ublažili pritisak navijača nakon pozivanja Gilada Shalita. Ne mogu se na taj način izjednačavati žrtve i agresori', poručio je Al Sarsak.

'Velika je razlika u zarobljavanju vojnika u uniformi koji nosi pušku i ubija nevine te nogometaša koji ide igrati utakmicu. Barcelona je pozivom Shalitu pokazala da preferira izraelskog vojnika koji je sudjelovao u ubijanju nevinih Palestinaca. Klub je time ignorirao milijune svojih obožavatelja u Palestini i ostatku arapskog svijeta', dodao je Al Sarsak.

Zaključio je da bi u budućnosti mogao prihvatiti poziv Barcelone, ali samo ako ne bude izjednačen sa Shalitom ili nekim drugim izraelskim vojnikom.