HRVATSKA NA MAKEDONCE

Ozljede ih neće zaustaviti: To će biti jako teška utakmica

08.09.2015 u 11:21

Bionic
Reading

Hrvatska je protiv Grčke odigrala odličan dvoboj, no na kraju je nedostajalo svježine s obzirom da su izvan stroja bili Tomas i Bogdanović koji bi na večerašnjoj utakmici protiv Makedonije (21:00) mogli nastupiti. Hoće li ih koristiti izbornik Velimir Perasović?

Kladite se pametno uz Tportal i Dvoznak.com: Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje

Hrvatska je upisala i prvi poraz na Eurobasketu, no ovaj je jedan od rijetkih koji ne bole tako jako. Protivnik je možda i prvi favorit za zlato, fenomenalna momčad predvođena genijalcem Spanoulisom, a kada se zna da su Hrvatima nedostajala dva stožerna igrača, Bogdanović i Tomas, onda je i ovaj poraz lakše podnijeti.

'U svakom slučaju težak poraz za nas jer kad vodiš 30 minuta i onda izgubiš to nikad nije lagano. Na kraju nam je nažalost ponestalo snage jer nismo imali Tomasa i Bogdanovića koji bi nam tu puno značili', potvrdio je nakon utakmice izbornik Perasović.

Izostanak Bogdanovića i Tomasa nije se osjećao u igri i 30 minuta Hrvatska je igrala sjajnu košarku. No onda su bekovi ostali bez snage i tu je izostanak gore spomenute dvojice postao jasan. No utakmice u skupini su ionako manje važne, posebno ako se zna s kime se križamo u osmini finala i tek će tada biti potrebna sva moguća širina koju se može dobiti. Da bi se potvrdio taj prolaz utakmica protiv Makedonije je jako bitna. Protivnik je po mjeri, ali nikako ne bezazlen.

'To će biti jako teška utakmica obzirom na situaciju u kojoj moramo dobiti. Igramo protiv momčadi koja igra jako strpljivo u napadu i ima čvrstinu u reketu. Znaju igrati i ako ne prelomiš utakmicu možeš doći u situaciju da se sve rješava u završnici', pribojava se Perasović.

Hrvatska je svakako bolja momčad sa puno dužom klupom, čak i bez upitnog dvojca. Doduše Bogdanović bi se danas trebao vratiti na parket, ionako smo svi čitali koliko je želio igrati i s Grcima, no liječnici mu nisu dozvolili. S njim Hrvatska dobiva dubinu u napadu što nam je nedostajalo u drugom poluvremenu protiv Grka i to je jedan od razloga zašto je Hrvatska druga najgora momčad turnira po broju asistencija. Svakako podatak koji zabrinjava. Osim Tomasa, za kojeg se ne zna kada će na parket, sve je zabrinula i ozljeda krilnog-centra Luke Žorića (kvadriceps). Kada je prošla utakmica protiv Grčke u pitanju treba reći kako su playmakeri bili ugodna iznenađenja, prije svih kapetan Ukić koji je protiv Grka odigrao ponajbolju utakmicu u nacionalnom dresu, no nažalost nije bilo dovoljno. Ukić vjeruje da će sa Makedonijom biti drugačije:

'Treba se prije svega dobro oporaviti od psihički teškog poraza s Grcima. Makedonija nije kvalitetom ni blizu Grčkoj, no igraju atipičnu košarku sa četiri vanjska, imaju puno dobrih šutera i ako te uvede u svoj ritam mogu biti opasni. No sve je na nama i ako ponovimo obranu iz utakmice s Grčkom onda pobjeda ne bi smjela doći u pitanje.'

Obrana je definitivno dosad bila jača strana ove momčadi. To bi posebno trebalo do izražaja doći danas jer Makedonija je spora momčad bez puno napadačkih rješenja, a pick igru Ilievskog Ukić i društvo bi morali bez problema braniti ako su već puno kvalitetniji pick Grčke tako dobro anulirali.

Makedonija je pak nakon uvodnog poraza od Grčke napravila veliki posao pobjedom nad Nizozemskom koja im je jedan od konkurenata za prolazak u drugi krug. Izuzetno kvalitetno i pametno su to Makedonci odradili i strpljivim i organiziranim napadom su lomili agresivnu Nizozemsku obranu.

'Napravili smo sjajan posao pobjedom nad Nizozemskom. Naravno da sada malo žalimo što rezultat nije bio uvjerljiviji, ali da nam je netko prije susreta ponudio sedam razlike odmah bi prihvatili', potvrdio je izbornik Srbinovski.

Makedonci su realni i svjesni da je za njih ključna utakmica sa Gruzijom jer bi pobjedom u tom susretu praktički osigurali prolaz. No to ne znači da će se danas predati, dapače izuzetno su motivirani i vjeruju u šanse s Hrvatskom.

'Hrvatska je jedna od najjačih momčadi u skupini i protiv njih moramo biti maksimalno dobri. Jučer smo bili odlični u obrani, posebno na pick and rollu i to moramo ponoviti jer Hrvatska to odlično radi. Također bitan će biti skok u kojem smo dosad imali puno problema i to moramo ispraviti', kaže Srbinovski.

Makedonija ima na petici Hendrixa i Samardžiskog što bi značilo da može itekako dobro kontrolirati skok, no to im dosad nije uspijevalo. Nizozemci su im uzeli čak 17 napadačkih skokova i to je definitivno previše te bi u susretu sa ozbiljnom reprezentacijom takvu utakmicu glatko izgubili.

Hrvatska je preko Tomića, Žorića i Šarića jako aktivna na napadačkom skoku i to bi Makedoniji moglo stvarati određene probleme, baš kao i agresivna hrvatska obrana sporom makedonskom napadu. Dojam je da nas čeka izjednačenija utakmica nego što to koeficijenti pokazuju, posebno jer se radi o iskusnim igračima koji se jako dobro poznaju.