OD MADRIDA DO MÜNCHENA

Ovo su neosvojive nogometne tvrđave

24.11.2011 u 19:10

Bionic
Reading

U nogometu, vrlo često se govori kako je prednost domaćeg terena gotovo presudna. Poznato okruženje kao što je travnjak na kojemu momčad trenira ili domaći kibici koji svojim navijanjem daju dodatni impuls igračima, sve to djeluje na bolji učinak nogometaša doma, u svojem 'dvorištu', nego u gostima

Prema jednoj studiji, koja je provedena u Engleskom nogometnom savezu, 64 posto svih osvojenih bodova pripadaju domaćinima. Dakle, i prema matematici prednost domaćeg terena donosi više bodova.

Ugledni američki portal bleacherreport.com je napravio popis neosvojivih stadiona i postotak uspješnosti na domaćem terenu u ligama petice.

Na prvom mjestu se nalazi Santiago Bernabeu, dom Reala iz Madrida, na kojemu je i hrvatski prvak Dinamo osjetio kako je tamo teško doći do bodova. Uz trenera kao što je Jose Mourinho, koji je majstor na području dominacije na domaćem terenu, momčadi koje dolaze na mitski Santiago Bernabeu mogu se samo držati krilatice 'u nadi je spas' kako bi osvojile pokoji bod. Čak štoviše, ovogodišnji postotak bodova koji je Real osvojio na svom terenu je okruglih 100 posto!

Na drugom mjestu je stadion koji je promijenio ime zbog priljeva novih prihoda, a samim time i povećao svoj postotak osvojenih bodova. Riječ je o stadionu Etihad na kojemu igra Manchester City, a koji se prije zvao, dok ga nisu preuzeli šeici i utrošili svoje 'petrodolare' u momčad, Eastlands. Ovogodišnji postotak je isti kao i kod Real Madrida. Čistih 100 posto!

Treće mjesto zauzima stadion Friuli, domaći teren Udinesea. Na tom stadionu su ove godine pobijeđeni Fiorentina, Bologna, Novara, Palermo i Siena. Iako nisu igrali protiv velikana talijanskog nogometa poput Milana, Juventusa ili Intera, Nogometaši Udinesea su pobijedili u svih pet domaćih utakmici primivši samo jedan pogodak. Uspješnost je također 100 posto!

Još jedan talijanski klub se nalazi u uglednom društvu 100 posto. Riječ je o Palermu koji igra na malo poznatom Renzo Barberi, no nakon ovakvog niza to bi se lako moglo promijeniti. Za razliku od Udinesea pobijedili su jednog od velikana, Inter Milan, a ostatak pobijeđenog društva čine Cagliari, Siena, Lecce i Bologna.

Peto mjesto drži legendarni Nou Camp. No začudo, Barcelona nije uspjela kao primjerice mnogo manji klubovi kao što su Palermo i Udinese ostvariti sve pobijede. 'Zeznuli' su ih nogometaši Seville koji su uspjeli iščupati bod i spustiti njihov postotak osvojenih bodova na 90 post. No ono po čemu su najbolji na domaćem terenu je gol-razlika. Čak 30:0!

1. Santiago Bernabeu (Real Madrid) 100%
2. Etihad (Manchester City) 100%
3. Friuli (Udinese) 100%
4. Renzo Barberi (Palermo) 100%
5. Nou Camp (Barcelona) 90%
6. Stade de la Mosson (Montpellier) 86%
7. Westfalenstadion (Borussia Dortmund) 83%
8. Old Trafford (Manchester United) 83%
9. The Emirates (Arsenal) 83%
10. Borussia-Park (Borussia Monchengladbach) 81%
11. Weserstadion (Werder Bremen) 80%
12. White Hart Lane (Tottenham) 80%
13. Ciutat de Valencia (Levante) 80%
14. La Rosaleda (Malaga) 80%
15. San Siro (AC Milan) 78%
16. Stadion Juventusa (Juventus) 78%
17. Sport Directs Arena (Newcastle United) 78%
18. Stade de Gerland (Lyon) 76%
19. Parc des Princes (PSG) 75%
20. Allianz Arena (Bayern) 71%