otpisani

Ovo su najveći gubitnici; očekivali su Dalićev poziv za Rusiju, ali ipak će ostati doma

15.05.2018 u 13:39

Bionic
Reading

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić objavio je širi popis od 32 reprezentativca koji će konkurirati za nastup na SP-u u Rusiji. Odabir je više-manje očekivan i realan, no ipak je dojam da je nekolicina izostavljenih nogometaša ipak trebala dobiti priliku...

Prije svih se tu ističe 'zločesti dečko' hrvatskog nogometa Marko Livaja (24) iza kojeg je sjajna sezona u grčkom AEK-u. Livaja je dugo lutao, što zbog svog 'teškog' karaktera, što zbog činjenice da neki od trenera jednostavno nisu imali strpljenja čekati ga da 'proradi'. A napadačima ipak treba dati malo vremena 'da prodišu'.

Lutao je Livaja, premlad je stigao u milanski Inter te je svoju priliku tražio na posudbama u Luganu i Ceseni, potom je igrao za Atalantu, Rubin Kazan, Empoli pa sve do Las Palmasa i ove sezone grčkog AEK-a.

Ove je sezone napokon napravio taj 'pravi' potez, u AEK-u je odigrao 27 prvenstvenih utakmica, zabio je osam golova, a još je dva dodao u Europskoj ligi, uz još sedam asistencija... S AEK-om je na kraju osvojio i grčko prvenstvo. No, na njegovu žalost za njega u napadu hrvatske reprezentacije - barem za sada - nema mjesta. Realno, ispred njega su u ovom trenutku Mandžukić, Kramarić, Čop, Kalinić, Pjaca, Perišić, Rebić i Santini. Nastavi li Livaja u ovom ritmu sigurno je da će ga Dalić pozvati za kvalifikacije za EP 2020. ili za neke od utakmica UEFA Lige nacija. Priliku je svakako zaslužio...

Od ostalih 'otpisanih' treba izdvojiti Marina Leovca (29) koji je karijeru odlučio 'oživjeti' povratkom u Rijeku. Realno, kvalitetu ima, ali ozljede su ga 'zakočile' i za sada će ipak morati pričekati. Prošle je dvije sezone odigrao dobro u grčkom PAOK-u, no sad mu za nešto više ipak treba kontinuitet dobrih igara. Dalić ga nije prekrižio, no mora se vratiti u formu.

Tu su i neke od mladih snaga kojima je ova sezona - što zbog ozljeda, što zbog odlaska u inozemstvo - jednostavno propala. Nikola Vlašić (20) krajem kolovoza prošle godine otišao je iz Hajduka u Everton. I na samom početku se činilo kako će kod trenera Ronalda Koemana imati dovoljno minuta u kojima će moći pokazati svu raskoš. No, Everton je zaredao s katastrofalnim partijama, u jednom je trenutku bio pri samom dnu, pa je Koeman odletio s klupe. Spasitelj Sam Allardyce odlučio je ne kockati se te je Vlašić 'bačen' u drugu momčad, bez previše prilika da se nametne. Odigrao je za Everton samo 12 prvenstvenih utakmica ove sezone, bez gola i asistencije. Zabio je dva u Europskoj ligi, no jednostavno mu nedostaje jakih utakmica i trebat će mu vremena da se vrati u ritam. Zato ga i nema na Dalićevu popisu.

  • +19
'Otpisani' za SP u Rusiji 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Slična je situacija i s nikad dokazanim talentom Alenom Halilovićem (21). Tek povremeni bljesak njegove nevjerojatne nogometne čarolije ipak neće biti dovoljan, trebaju mu jake i dobre utakmice u kontinuitetu. A njega je izgubio ozljedom i operacijom, vratio se tek pred sam kraj sezone. Njegov Las Palmas ispao je iz Primere, a Halilović je odigrao 19 utakmica uz dva zabijena gola i asistenciju. Sigurno je da Halilović vrijedi puno više, ali to napokon mora i dokazati. Pitanje je gdje će nastaviti karijeru, Las Palmas i HSV ispali su u drugu ligu, mogao bi Alen već ovog ljeta u potragu za novom destinacijom jer SP u Rusiji vidjeti neće...

Sezonu za zaborav imao je i Dinamov nebrušeni dragulj Ante Ćorić (21). Bilo je tu svega, 'patio' se Ćorić što zbog ozljeda, loše forme, nesporazuma s trenerima... Trebala je ovo za Ćorića biti sezona u kojoj će se konačno dokazati, a ispalo je da je proigrao tek u samoj završnici. Odigrao je 19 utakmica u Hrvatski Telekom Prvoj ligi, zabio tri gola, a još je jedan dodao u Kupu. Premalo, puno premalo s obzirom na svoj talent. Na kraju priče Ante Ćorić odlazi s Maksimira, nova je destinacija Roma. Čeka ga puno posla, u Serie A neće imati komociju za 'loš dan', možda je i dobro da ga je Zlatko Dalić 'zaobišao'. Neka se pripremi za novu sezonu u novoj konkurenciji, za reprezentaciju ima vremena.