hitno ga ukinuti

Ovo je definitivno jedno od najnepoštenijih pravila u atletici, pa je žestoka reakcija svjetske prvakinje posve opravdana

11.07.2021 u 16:14

Bionic
Reading

Dvostruka svjetska prvakinja u troskoku Yulimar Rojas (25) oštro je kritizirala novo pravilo Međunarodne atletske federacije (World Athletic) koje u nekim tehničkim disciplinama poništava rezultate uoči posljednje serije.

Od ove sezone u horizontalnim skokovima i svim bacačkim disciplinama na snazi je novi format natjecanja. U posljednju seriju ulazi samo troje najboljih, ali se njihovi dotadašnji rezultati brišu pa odlučuje samo zadnji pokušaj.

Tako se može dogoditi da netko tko primjerice u prvoj ili drugoj seriji postavi novi svjetski rekord, na koncu bude drugi ili treći jer u zadnjoj seriji nije bio najbolji.

'Željela bi razumjeti vrijednost ovog novog pravila i stvarno me zanima tko ga je izumio', rekla je 25-godišnja atletičarka iz Venezuele.

'Ovo pravilo uopće nema smisla. Smiješno je i apsurdno. To je poput igranja tri četvrtine u košarci, a zatim se uoči zadnje četvrtine kreće s rezultatom 0:0', dodala je Rojas koja je na zadnja dva SP-a osvojila zlato u troskoku, dok je na OI u Rio de Janeiru bila druga.

Rojas je na nedavnom mitingu u Monte Carlu ostvarila uvjerljivo najbolji rezultat mitinga (15.12m), ali je na koncu bila druga jer je u šestoj seriji napravila prijestup, a Jamajčanka Shanieka Ricketts skočila 14.29 m.

U muškom skoku u dalj pobijedio je Grk Miltiadis Tentoglu premda je imao tek treći rezultat natjecanja.

'To nije pošteno prema natjecateljima. To nije ni logično', kazao je nedavno dvostruki olimpijski pobjednik i četverostruki svjetski prvak u troskoku Amerikanac Christian Taylor.