BUDUĆE ZVIJEZDE

Ovi bi 'klinci' mogli obilježiti Euro 2012.

03.03.2012 u 07:49

Bionic
Reading

Protekle su prijateljske utakmice obilovale posljednjim testiranjem spremnosti igrača za koje izbornici nisu sigurno pripadaju li u kadar nacionalne selekcije. Među njima, ističu se neki od najboljih europskih talenata, koji su tijekom aktualne sezone uspjeli na sebe skrenuti pozornost, kako medija tako i nacionalnih selektora

Götze, Eriksen i Papadopoulos neki su od rijetkih mladića, rođenih 1991. i ranije, koji su već osigurali pozivnicu za Poljsku i Ukrajinu. Za vas smo napravili kratke portrete deset iznimno talentiranih nogometaša koji se još uvijek nadaju kako bi mogli zaigrati za svoje reprezentacije na ovogodišnjoj velikoj nogometnoj pozornici.

Phil Jones, 20, branič
Klub: Manchester United
Reprezentacija: Engleska, 4 nastupa
Dobrim je dijelom već osigurao pozivnicu za Euro, kako je odradio gotovo cijelu sezonu u prvoj postavi Manchester Uniteda, igrajući pritom nekoliko različitih pozicija. Iako se vidi da mu nedostaje taktičke zrelosti i tehničke profinjenosti, Jones to uspješno kompenzira iznimnom igračkom energijom, zbog koje bi upravo morao zaslužiti pokoji nastup na Euru. Čak i pod uvjetom da Englezima budu na raspolaganju zasad renomiraniji igrači.

Šime Vrsaljko, 20, desni bočni
Klub: Dinamo Zagreb
Reprezentacija: Hrvatska, 3 nastupa
Vrsaljko kvalitetom definivno pripada među 23 najbolja hrvatska igrača, ali problemi s ozljedama zaustavili su njegov ovosezonski napredak. Utoliko više što igra u obrani, koja je postala bolna točka naše reprezentacije, Vrsljako je igrač koji definitvno može aktivno pomoći na Euru, a ne biti samo član kadra. Bilo bi veliko iznenađenje ukoliko ne bude na listi putnika za Poljsku i Ukrajinu.

Vaclav Kadlec, 19, napadač
Klub: Sparta Prag
Reprezentacija: Češka, 1 nastup
Iako je u prethodnim kvalifikacijama nastupao isključivo za mladu reprezentaciju te u posljednje vrijeme muku muči s ozljedama, njegov je talent toliki da je teško očekivati da neće biti na listi putnika za Euro. Za svakog je mladog igrača dobro ukoliko vidi veliko natjecanje prije nego postane stožerni igrač momčadi, a Kadlec osim turistički, može Česima pomoći i igrački, pošto je riječ o rijetko viđenom talentu.

John Guidetti, 19, napadač
Klub: Feyenoord
Reprezentacija: Švedska, 1 nastup
Igrač o kojem bruji cijela europska javnost, uspio je postići 18 pogodaka u 16 utakmica igrajući za Feyenoord. Iako se u Nizozemskoj igra ofenzivni nogomet koji omogućuje ovakve brojke, njegova je statistika dovoljna da bi se našao na popisu izbornika Hamrena. Usporedbe s Ibrahimovićem su već počele, makar će Guidetti morati još dosta napredovati kako bi bio u istoj ligi. U 45 minuta protiv Hrvatske odigrao je tek solidno.

Fabio Borini, 20, napadač
Klub: AS Roma
Reprezentacija: Italija, 1 nastup
Izbornik Prandelli mu je dao gotovo cijelo poluvrijeme u prijateljskom srazu protiv SAD-a, i mora se priznati, Borini je bio jedan od boljih igrača na terenu. Tražio je loptu, otkrivao se te aktivno sudjelovao u mnogim akcijama. U posljednjih je sedam prvenstvenih utakmica postigao šest pogodaka, i ako nastavi s takvim učinkom, izbornik Prandelli ga neće zaobići, pa taman morao s popisa izostaviti Cassana, Osvalda ili Di Natalea.

Iker Muniain, 19, napadač
Klub: Athletic Bilbao
Reprezentacija: Španjolska, 1 nastup
Vjerojatno najtalentiraniji igrač ove liste, produkt legendarne škole Athletica, Muniain svakako zaslužuje poziv na predstojeće prvenstvo, pogotovo ako se uzme u obzir forma Fernanda Torresa te neizvjesno stanje s ozljedom Davida Ville. Ove se sezone ustalio u vrlo jakoj momčadi iz Bilbaa te gotovo odmah postao i stožerni igrač klub. Dodatna mu je kvaliteta sjajno razumijevanje i nadopunjavanje s reprezentativnim kolegom Llorenteom.


Ola John, 19, ofenzivno krilo

Klub: FC Twente
Reprezentacija: Nizozemska
Mladić koji je igra odlično cijele sezone, počeo se posebno isticati nakon McLarenova povratka u Twente. U prethodnom je prijateljskom susretu zaslužio poziv u reprezentaciju sa samo 19 godina, iako je utakmicu protiv Engleske cijelu pogledao s klupe. Igra na poziciji ofenzivnog krila, a osim nevjerojatne brzine ima prilično izrađen udarac i odličan centaršut, pa je tako tijekom ovogodišnjeg prvenstva ubilježio šest golova i 11 asistencija.

Marc-Andre ter Stegen, 19, golman
Klub: Borussia Mönchengladbach
Reprezentacija: Njemačka
Često njemački izbornici vole voditi vrlo mladog trećeg golmana kako bi ovaj iz prve ruke stekao iskustvo velikog natjecanja, a ovoga bi puta taj vratar morao biti Ter Stegen. Sjajnim je obranama često držao svoj klub u pozitivnom rezultatu te je jedan od najzaslužnijih za zasad izvrsno treće mjesto prvenstvene ljestvice. Budući da mu je tek 19 godina, posjeduje neke tehničke manjkavosti, ali je iznimno hrabar vratar i odličan u postavljanju na visoke lopte.

Jean-Pierre Lasogga, 20, napadač
Klub: Hertha Berlin
Reprezentacija: Njemačka
Ako se uzme u obzir da su od napadača sigurni putnici Gomez, Podolski i Klose, izbornik će vjerojatno pozvati još dva ofenzivna igrača. Za mladog je Lasoggu dobra vijest što njegovi konkurenti Schürrle, Kiessling i Cacau ne igraju sezonu iz snove te bi to mogao biti dobar razlog za povesti ovog mladića, iako vjerojatno neće vidjeti mnogo igre. Zasad je u prvenstvu postigao vrlo dobrih sedam pogodaka igrajući za prilično slabu Herthu.

Antoine Griezmann, 20, ofenzivni vezni
Klub: Real Sociedad
Reprezentacija: Francuska
Vjerojatno najbolji igrač u Europi koji još nije nastupio za selekciju A svoje zemlje. Da je imao samo malo više sreće, već bi bio na desetak prvenstvenih golova, pri čemu mu se najčešće ispriječila koncentracija u završnici ili protivnički vratari. Njegova se najveća nogometna vrlina krije u čitavom arsenalu trikova i driblinga kojima izluđuje protivničke bočne igrače, a nakon što malo dotjera udarac i centaršut, mogao bi postati igrač svjetske klase.