VAPAJ IZ UGROŽENIH KLUBOVA

'Ovakvo rasulo šteti svima u hrvatskom nogometu'

23.05.2011 u 22:30

Bionic
Reading

Iako je prvenstvo, barem ono na travnjaku, završilo još u subotu, brojna su otvorena pitanja, a čak tri prvoligaša ne znaju svoju sudbinu. Dok Istrijani i 'lokosi' za eventualni odlazak u niži rang ne traže krivce među drugima, Šibenčani su s pravom ogorčeni što će možda i tri tjedna živjeti u neizvjesnosti. Dvojbi nemaju tek 'dragovoljci', koji su zauzeli posljednje mjesto i definitivno sele iz 1. HNL

'Da smo znali 1. ožujka propozicije i kakvi su kriteriji na snazi, možda bismo mi u zadnjem kolu s Karlovcem odigrali drukčije, ne samo 1:1, već upisali tri boda. Nažalost, puno je toga ostalo u zraku i sada smo, posebno mi u Šibeniku, u problemima', rekao je za tportal.hr trener Šibenika Vjekoslav Lokica.

Naravno, tu je u potpunosti u pravu jer, kako kaže, koji je smisao druge lige, ako su klubovi sada u dilemi žele li prijeći u prvoligaško društvo. Naime, prema propozicijama tri su prvoligaša trebala u niži rang, tri drugoligaša u viši i tada bi Šibenik polako slagao križaljku za novu prvoligašku sezonu. No, drugoligaši, koji su dobili licence sada razmišljaju žele li u prvu ligu, a samim time Prva HNL bi se u novoj sezoni mogla sa 16 smanjiti na 12 klubova.

'Igraju se sa svima nama. Prvo neki klubovi traže licence, pa ih dobiju, onda im ih naknadno ponište, pa oni koji su dobili ipak još razmišljaju hoće li igrati Prvu ligu. Jako neozbiljno. Već 1. ožujka morali su se znati jasni kriteriji i sada nam se ne bi događale ovakve stvari, kojih valjda nema nigdje u svijetu. Zamislite, klub traži licencu, bori se za vrh, i sada par mjeseci kasnije on je ipak u dvojbi hoće li u prvu ligu ili ne', zaključio je Lokica, koji se ipak nada da će njegov klub, koji je na kraju sezone zauzeo 12. mjesto te u međusobnom omjeru sa Zagrebom morao pasti stepenicu niže, ipak ostati među prvoligašima.

Zanimljivo, nitko se od klubova sa začelja, to jest njihovih trenera, nije pokušao opravdati da bi u niži rang mogli preseliti zbog tuđe krivice. Što pravno i jest tako, jer u prosincu je odlučeno da liga i sljedeće sezone ostaje u ovom formatu, to jest sa 16 klubova te da posljednja tri prelaze u niži rang. Njih boli nešto drugo.

'Nažalost, postoje klubovi koji su uporno željeli ligu 16, samo da budu prvoligaši, a svoje obveze prema igračima nisu poštivali po sedam, osam mjeseci. A za takve stvari ne odgovara nitko. Dakle, za ove nejasnoće nije odgovoran samo Hrvatski nogometni savez, već i klubovi, to jest njihovi čelnici koji ne poštuju pravila igre. Kriteriji za dobivanje licence trebali bi biti kudikamo stroži, pa da imamo ujednačeno prvenstvo, s višom razinom. Također, da smo unaprijed znali što će se događati, mogli bismo razmišljati o igračima, kakav kadar tražiti za novu sezonu itd. Osobno, bilo bi mi žao da Istra ispadne u drugu ligu, ali kroz nju bi težili rezultatima i da se čim prije vratimo u viši rang. Međutim, ponavljam, ovakvo rasulo šteti hrvatskom nogometu jer sada se uvijek može pojaviti sumnja zašto su se nekima licence davale, a oni sada razmišljaju što dalje. Moramo unaprijed znati sustav natjecanja, bila to liga 12, pa čak i liga 10, ali da se jednom zauvijek postave pravila jednaka za sve', pojasnio je Igor Pamić, trener koji je ove sezone vodio i Karlovac i Istru 1961.

U tom krugu klubova koji ne znaju što ih čeka u novoj sezoni je i Lokomotiva, odnosno njezin trener Kruno Jurčić.

'Kada bi se poštivali svi kriteriji i propozicije, ne bi bilo spora tko seli u drugu ligu, a tko se penje gore. Međutim, problem je s tim licencama te njihovim izdavanjima. Iskreno, mislim da se ove sezone to kresanje neće dogoditi. Ono što se mora to je jasno definiranje zahtjeva za licenciranje, da se liga u dogledno vrijeme smanji, ali i da se za smanjenje unaprijed zna', zaključio je Jurčić.