PRVO PRETKOLO LIGE PRVAKA

Ovakvu utakmicu može odigrati samo Dinamo! Hrvatski prvak imao ogromnu prednost, a onda su uslijedili šokovi te si je zakomplicirao život u uzvratu na Islandu

07.07.2021 u 21:02

Bionic
Reading

U prvoj utakmici prvog pretkola Lige prvaka, na Maksimiru je Dinamo svladao islandskog prvaka Valur 3:2 (2:0) te će odluka o prolasku u drugu kvalifikacijsku rundu pasti u uzvratu

Dinamo je bio apsolutni favorit protiv Islanđana, a trener Damir Krznar pozivao je na oprez i ozbiljnost od prve sekunde. Njegovi igrači su to sprovodili u djelo 87 minuta, ali su u samoj završnici sve pokvarili i uzvrat učinili neizvjesnim.

Gosti su u Zagreb stigli u natjecateljskom ritmu, jer su kod kuće odigrali 12 prvenstvenih utakmica, a na ruku im je išlo i to da hrvatski prvak nije mogao računati na najveće zvijezde koje su dobile odmor zbog obveza koje su imale na Euru (Livaković, Oršić, Ivanušec, Petković, Gavranović...). Vjerovalo se da nisu potrebne i tako je izgledalo sve do posljednjih minuta utakmice...

No idemo redom! U ovakvim dvobojima dva neravnopravna protivnika, gdje je razlika u kvaliteti neusporediva, najvažnije je bilo što prije probiti bunker i zabiti pogodak. 'Modrima' je to uspjelo već u osmoj minuti, strijelac je bio Ademi, najtrofejniji Dinamov igrač u povijesti kluba. Majer je ubacio iz kornera, igrač Valura je promašio skok, a kapetan Dinama primirio je loptu prsima i zatresao mrežu.

Nakon gola Dinamovi igrači su još jače pritisnuli, nabili su Islanđane u njihovu polovicu, te stvarali prilike koje su promašivali Čop (2) i Menalo.

U 40. minuti bilo je 2:0, Čop je promašio još jedan zicer, ali mu je Halldorsson odbio loptu nazad u noge. Hedlund ga je zatim srušio i sudac je pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač bio je Lovro Majer.

  • +25
Dinamo - Valur, 1. pretkolo Lige prvaka, 2021/22. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

U nastavku smo gledali sličnu situaciju, 'Modri' su dominirali, prijetili, ali u 61. minuti su imali i sreće, jer je lopta u ruku pogodila Stojanovića. Sudac se nije oglasio, a VAR-a u ovoj fazi natjecanja nema.

U 72. minuti obrana Valura je i treći puta kapitulirala i to poslije sjajne akcije. Majer je proigrao Kastratija koji se sjurio prema kaznenom prostoru, dao loptu na drugu stranu gdje ju je Čop zagradio za Ademija koji je zabio svoj drugi gol na susretu za 3:0.

Deset minuta kasnije mogao je Dinamo do četvrtog gola, a Ademi do hat-tricka. Pao je u šesnaestercu poslije kornera i kontakta s Köhlerom, sudac je svirao kazneni udarac, a kapetan hrvatskog prvaka krenuo ga je sam izvesti. Pucao je loše i Halldorsson je pokupio loptu.

  • +7
Navijači na Maksimiru Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

U 85. minuti se i Ćuže našao u situaciji da zabije Islanđanima, ali je još jednom pobjednik bio islandski vratar, a zatim su uslijedili šok i drama.

U 87. Stojanović je nepotrebno srušio igrača Valura, Zagorac je obranio penal, ali se lopta vratila na glavu Sigurdssonu koji ju je nekako ugurao u gol. Minutu kasnije već je bilo 3:2. Lauritsen je samog sebe pogodio u glavu i gurnuo u for Adolphssonu koji prebacuje istrčalog Zagorca.

Dinamo si je tako zakomplicirao život, jer je na Island mogao otići kao na izlet...

Moramo spomenuti da su se nakon više od devet mjeseci gledatelji vratili na Maksimir. Nije ih bilo previše (1048), ali i ta mala potpora bila je značajna za igrače koji su zbog pandemije koronavirusa bili prisiljeni igrati svoje prošlosezonske utakmice pred praznim tribinama.

Uzvrat je sljedećeg utorka (13. srpnja) u Reykjaviku, a 'Modri' će u slučaju prolaza u drugom pretkolu igrati protiv ciparske Omonije.

  • DINAMO: Zagorac - Stojanović, Lauritsen, Theophile, Štefulj - Mišić (od 59. Kastrati), Jakić (od 86. Baturina), Ademi - Majer (od 75. Tolić), Čop (od 75. Kulenović), Menalo (od 59. Ćuže)
  • VALUR: Halldorsson - Saevardsson, Starke Hadlund, Omarsson (od 76. Vall), Christiansen - Heimisson (od 76. Ormarsson), H. Sigurdsson (od 66. Kohler) - Larusson (Adolphsson), K. Sigurdsson, Tryggvason - Pedersen (od 66. Hjatilsted)