tko će biti prvak?

Ovako neizvjesna utrka za košarkaški naslov se ne pamti, u Ligu za prvaka četiri momčadi ulaze bodovno potpuno izjednačene

17.03.2022 u 10:59

Bionic
Reading

Košarkaška HT Premijer liga ove sezone se iz trokružnog sustava, kojeg je u velikoj mjeri poremetila pandemija, vratio u isprobani format. Nakon što se 12 klubova nakon 22 kola dvokružnog natjecanja poredala od 1. do 12. mjesta natjecanje je podijeljeno u gornji i donji dom

Šest prvoplasiranih momčadi se natječu u Ligi za prvaka, a preostalih šest u Ligi za ostanak uz prenošenje svih osvojenih bodova iz prvog dijela natjecanja.

Liga za prvaka odredit će pozicije za doigravanje od prvog do šestog mjesta. Liga za ostanak dat će imena preostala dva sudionika doigravanja (prvoplasirana i drugoplasirana momčad) te odlučiti tko će ispasti (posljednjeplasirana momčad), a tko u dodatne kvalifikacije za ostanak (pretposljednjeplasirana momčad).

I baš kao što ove sezone nogometna HT Prva liga ma četiri kandidata za naslov prvaka (Dinamo, Osijek, Rijeka, Hajduk) tako i HT Premijer liga ima četiri potpuno izjednačene momčadi koje su u Ligu za prvaka ušle s istim omjerom pobjeda i poraza 17-5.

Zadar je prvi, Cibona, druga, Split treći, a Cedevita Junior četvrta. Taj poredak, koji u ovom trenutku ne znači ništa, je posljedica činjenice da je u zatvorenom krugu ovih momčadi u kojem se gledaju samo međusobni rezultati Zadar za nijansu bolji od ostalih. U deset kola Lige za prvaka puno se toga može promijeniti, a o tome tko će s bolje pozicije koja donosi prednost domaćeg terene a krenuti u doigravanje odlučivat će sitnice.

Baš kao i u Kupu Krešimira Ćosića na čijoj su završnici nastupili isti klubovi, a trofej osvojila Cibona, izgledi za osvajanje naslova prvaka Hrvatske se mogu podijeliti na jednake dijelove. Šanse su svima po 25 posto. Zadru koncepcijski odgovara Split, Splitu Cibona, Ciboni Zadar, dok je Cedevita Junior kao momčad koja je tek ušla u HT Premije ligu i već dogurala do borbe za naslov najrasterećenija i kao takva vrlo opasan protivnik svima.

Preostala dva člana Lige za prvaka su Gorica, koju je Cedevita potisnula iz hrvatske košarkaške velike četvorke, i Zabok kojem je ovo povijesni uspjeh. Zabočani su u ludoj završnici prvog dijela natjecanja preskočili momčad Škrljeva i uvrstili se u gornji dom.

Škrljevo će tako nastupiti u Ligi za ostanak u koju kreće s deset pobjeda, tri više od najbližih pratitelja Furnira i Alkara koji na kontu imaju po sedam pobjeda. Osim Dubravaša i Sinjana veliku borbu za ostanak vodit će Vrijednosnice Osijek i Šibenka (po šest pobjeda) i zadarska Sonik Puntamika koja ih ima pet. Zanimljivo je da će netko od ovih ekipa koje se do zadnje lopte bore za očuvanje statusa premijerligaša završiti na 8. mjestu i dobiti priliku da se kroz doigravanje bori za naslov prvaka Hrvatske.

U 1. kolu Lige za prvaka u petak 18. ožujka Cibona je domaćin Gorici (17 sati), Zadar Zaboku (18 sati), a Split Cedeviti Junior (19 sati).

U subotu će se u Ligi za ostanak sastati Škrljevo i Sonik Puntamika (18 sati) te Alkar i Šibenka (19 sati), a u nedjelju Furnir i Osijek (17 sati).