KOBEOVIH TOP 10

Ovako igra legitimni Jordanov nasljednik Bryant!

03.05.2012 u 09:42

Bionic
Reading

Kada je Kobe Bryant 1996. godine stigao u NBA ligu kao golobradi srednjoškolac mnogi tada nisu bili svjesni kako je liga dobila igrača koji će obilježiti sljedećih desetak godina

Također, malo tko je mogao predvidjeti kako će Kobe Bryant iz sezone u sezonu toliko napredovati da će vrlo brzo dobiti titulu legitimnog nasljednika Michaela Jordana – tada zvijezde Chicago Bullsa s kojima je od 1991. do 1998. osvojio šest titula NBA prvaka.

Uostalom, da je to točno, govore i brojke koje je ostavio iza sebe u 16 NBA sezona. Bryant je osvojio pet titula NBA prvaka, ima dvije titule MVP-a finala (najbolji igrač), jednu titulu MVP-a sezone (2008), devet je puta izabran u najbolju NBA petorku te isto toliko puta u najbolju obrambenu NBA petorku.

Dodajmo tome kako je trenutačno peti strijelac NBA lige svih vremena, a dva je puta bio najbolji strijelac sezone (2006. i 2007), uz dodatak kako mu je treća titula ove sezone izmakla (zbog ozljede) za svega nekoliko poena (Kevin Durant je u finišu izbio na prvo mjesto!).

Bryant je sezonu završio s prosjekom od 27,9 koševa, 5,4 skoka i 4,6 asistencija uz velik broj atraktivnih poteza kojima je podsjetio na svoje najbolje dane. Otkada je zaliječio ozljede čini se kako Bryant – koji će u kolovozu napuniti 34 godine – u sebi još ima dovoljno snage da na najvišoj razini igra sljedeće dvije-tri sezone. Slično kao Jordan koji je sa 35 godina na leđima (1998) bio najbolji strijelac sezone.

Iz tog razloga NBA je objavila TOP 10 Bryantovih akcija iz sezone 2011/12. uz dodatak kako se Bryant – uz Duranta i Jamesa – s pravom ima pravo nadati još jednoj MVP tituli. Na svojim leđima doveo je Lakerse do trećeg mjesta na Zapadu, a u prve dvije play-off utakmice protiv Denvera (31 i 38 koševa) još je jednom pokazao kako spada u kategoriju najvećih svih vremena. I ako nastavi igrati ovako dobro pitanje je može li netko na Zapadu zaustaviti sjajne Lakerse…

No ono što Bryanta čini posebnim je natjecateljski duh kakav se rijetko viđa i želja za pobjeđivanjem koja se može usporediti s Jordanovom.

Uostalom, Phil Jackson – trener koji je s Jordanom osvojio šest prstenova, a s Bryantom još pet – nekoliko puta je znao reći kako su Jordan i Bryant po svemu vrlo slični igrači. Od brzine, skok-šuta, skočnosti, liderstva, pa do želje za pobjeđivanjem.

'Jedino Jordan ima veći dlan od Bryanta i s lakoćom je mogao držati loptu jednom rukom', kazao je Jackson jednom prilikom.

Obzirom kako je Bryant rekao da će igrati barem do 40. godine života ako ga zdravlje posluži zaista će biti zanimljivo uspoređivati brojke koje je u njegovim godinama ostvarivao Jordan.