nije prorok, ali...

Ovaj je torcidaš pogodio rezultat prve utakmice, kako će se razvijati stvari i tko će zabiti za Hajduk! Pazite što je prognozirao pred uzvrat u Portugalu...

10.08.2022 u 10:01

Bionic
Reading

Nogometaši Hajduka ove srijede (18 sati, MAXSport 1, MAXtv) u Guimaraesu igraju uzvratnu utakmicu 3. pretkola Konferencijske lige protiv Vitorije. Prošlog četvrtka Bili su na Poljudu, nakon vodstva portugalske momčadi, stigli do preokreta i pobjede 3:1. Prema tome, jasno je da Dambrauskasova momčad ima snage i znanja suprotstaviti se neugodnom protivniku, a ako se pita navijače - prolaz dalje nije upitan

S puno optimizma Hajdukovi su igrači još u ponedjeljak odletjeli u Portugal, gdje ih ove srijede čeka okršaj protiv Vitorije (18 sati, MAXSport 1, MAXtv). Splićani su u Guimaraes, gradić udaljen od Porta nekih 50-tak kilometara, stigli s prednošću od 3:1, ali i spoznajom da portugalska momčad nije suparnik kojeg se trebaju bojati.

Naglasio je to i nakon splitske utakmice Slaven Bilić, koji je otkrio recept - čvrsto i agresivno.

Istina, sada u Portugalu Livaja, Melnjak, Biuk, Krovinović i ostatak Bile momčadi neće imati tako glasnu podršku kao na Poljudu. No, sigurni smo da će se na tribinama stadiona pojaviti nešto članova Torcide. Pitanje je tek koliko, jer u noći na srijedu dio splitskih navijača divljao je po ulicama, pa možda neki budu i privedeni.

No, za jednog od njih, koji će Hajduk bodriti iz Jezera, mjesta na otoku Murteru, a riječ je o Jošku Paviću, zvanom Štrigo, nema dileme da će Hajduk uzdignutih ruku napustiti Portugal.

Naravno, nije Štrigo nikakav izuzetak u ovom mjestu, gdje je 'svetinja' MNK Jezera, jer sve 'mlado i staro' navija za Hajduk. Ali sigurni smo da nitko od 33 tisuće okupljenih na poljudskom stadionu prošlog četvrtka nije znao kojim će rezultatom završiti utakmica, ali i kako će se kretati rezultat te tko će zabiti gol. A Štrigo je takav ishod predvidio nekoliko sati prije utakmice, na splitskoj Rivi, ispijajući hladnu Coca-Colu.

'Ma samo da vam kažem, završit će 3:1. Hajduk će igrati dobro, ali Vitoria će prva zabiti gol. A onda će uslijediti potpuni preokret. I jedan od tih golova, siguran sam, zabit će Dario Melnjak', pričao je tada u povećem društvu prvi čovjek kluba Hajdukovih navijača iz Jezera.

Hajduk - Vitoria Guimaraes, 4.8.2022. Torcida, atmosfera na Poljudu3 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel MAXSport

Siguran u Melnjaka, a ne Livaju. Kako to?, pitali smo ga prošlog četvrtka.

'Ne kažem da Livaja neće zabiti. Ali nekako ima osjećaj da je Melnjaka baš krenulo. I ne samo da je dobar igrač, nego je i dobar 'čovik', lijepo nam je objasnio Štrigo, a kasnije se pokazalo da je apsolutno sve točno predvidio.

Inače, ovaj 47-godišnjak na prvu je Hajdukovu utakmicu stigao još 1987. godine, kada su Bili igrali protiv Vojvodine. Uslijedila je mala 'pauza', ali od sezone 1994/95 i utakmica Lige prvaka, na Hajdukovim je utakmica - konstanta. Naravno, splitske se utakmice računaju kao 'domaće', iako se i odlazak u 100-tinjak kilometara udaljeni Split može računati kao gostovanje.

'A tako nekako. Jer mi bi na utakmice kretali gotovo uvijek nakon ručka. A znate kako to ide, kada si s ekipom u autu... Potom bi 'pola dana' proveli u Splitu, i tek u noćnim satima stizali kući. Ipak, ona inozemna gostovanja su nešto posebno. Najdalje kamo sam išao bilo je u London na utakmicu protiv Fulhama. Posebno pamtim odlazak u Rim na utakmicu s Romom, gdje nas je bilo šest tisuća. Bilo je tu još puno gostovanja, ali izdvojit ću ono u Bariju, gdje smo igrali protiv Fiorentine (op.a., jer je Violama bilo zabranjeno igrati u Firenci), zatim odlazak u Gelsenkirchen 1997. godine. Uzvrat protiv Schalkea na Poljudu jedna mi je od najluđih utakmica, jer iako smo (iz)gubili 3:2, Poljud se cijelo drugo poluvrijeme tresao od navijanja. A nekako najslađa pobjeda je bila protiv Uniree 4:1, kada smo izborili ulazak u skupine Europske lige. Ali sjećam se i odlazaka u Vinkovce, Čakovec, Koprivnicu. O Zagrebu da ne govorim', s puno emocije u glasu prisjetio se Štrigo.

Danas privatni poduzetnik, a prije 15-tak godina ugostitelj, još uvijek nalazi dovoljno vremena za odlaske na utakmice najdražeg mu kluba. Ali kako supruga tolerira odlaske i putovanja?

'Ha.. Koliko vidim - dobro. Ja se potrudim napraviti sve što treba dan prije i odraditi 'muški' dio posla (ha, ha), pa se nekako uspijemo dogovoriti. Zato se supruzi Marijani, ali i kćeri Moreni moram i ovim putem zahvaliti na podršci'.

  • +52
NK Hajduk - Vitoria Guimaraes, 3. pretkolo Konferencijske lige, 4.8.2022. Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos

Nego s dolaskom Livaje strast među Hajdukovim navijačima opet je na najvišem nivou?

'Ne znam, možda sam subjektivan, ali zbilja se ne sjećam koji je igrač izazvao takvu emociju među navijačima. O klasi da i ne govorim'.

Dovoljnu da ga pozovete na ručak u Jezera?

'Ma, ja bi mu kuhao sve što poželi, a znam napraviti puno toga, od ribe, mesa... Ne bi čak ni ženi dopustio ulazak u kuhinju'.

Nego samo za kraj, jer pokazali ste se odličan prognozer. Kako će završiti večerašnja utakmica?

'Bit će 0:0. Vitoria će napadati, ali neće uspjeti zabiti gol, dok će se Hajduk postaviti u bunker, čekati u kontri, ali ni naši neće zabiti', završio je najpoznatiji jezerski torcidaš, a tom prognozom i najavio okršaj protiv Villarreala.

No, pustimo igračima da odrade svoj posao na terenu, pa ako treba opet ćemo zvati našeg prognozera.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

>> Hrvatski nogomet samo na MAXSport kanalima!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na MAXSport 1 i MAXSport 2 kanalu na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

2>