vrlo jasno

Ovaj bi klub prema svim uspjesima trebao biti dio Superlige, ali njihov je čelnik objasnio zašto nisu željeli u to društvo

19.04.2021 u 20:48

Bionic
Reading

Njemački nogometni velikan Bayern München među najzvučnijim je klubovima koji su odbili sudjelovati u Superligi koju je pokrenulo 12 bogatih europskih klubova.

Izvršni direktor bavarskog kluba Karl-Heinz Rummenigge rekao je kako Bayern nije bio uključen u planove za stvaranje Superlige.

'Uvjereni smo da trenutačna nogometna struktura jamči pouzdane temelje. Bayern pozdravlja reformu Lige prvaka jer vjerujemo da je ona pravi korak za razvoj europskog nogometa. Promjena grupne faze natjecanja pridonijet će povećanju uzbuđenja i emocionalnog iskustva u natjecanju', kazao je Rummenigge za klupsku stranicu.

Njemački prvak je 75% u vlasništvu svojih članova, dok tri tvrtke - proizvođač sportske odjeće Adidas, proizvođač automobila Audi i osiguravajuće društvo Allianz - imaju točno po 8,33% udjela.

'Ne vjerujem da će Superliga riješiti financijske probleme europskih klubova koji su nastali kao rezultat pandemije koronavirusa. Umjesto toga, svi bi klubovi u Europi trebali solidarno raditi na osiguranju da struktura troškova, posebno na plaće igrača i naknade agenta budu u skladu s prihodima kako bi sav europski nogomet bio racionalniji', kazao je izvršni direktor kluba koji je još uvijek aktualni prvak Europe.

Pokretanje Superlige komentirao je i Nuno Pinto da Costa, predsjednik Porta koj je dva puta bio europski prvak (1987, 2004).

'Bilo je neformalnih kontakata iz nekih klubova, ali nismo obraćali puno pažnje. Europska unija ne dopušta zatvorena natjecanja kao u NBA-u, na primjer. Budući da je Portugalski nogometni savez protiv toga, a kao dio UEFA-e, ne možemo sudjelovati ni u čemu što je protivno načelima i pravilima Europske unije i UEFA-e', kazao je.

Podsjetimo, 12 bogatih europskih klubova postiglo je dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova.

U novom natjecanju sudjelovali bi španjolski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, te talijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača.

Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči te premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.