nakon poraza od mađara

Ova gesta u Budimpešti Domagoja Vide potvrđuje da su igrači svjesni svog propusta

25.03.2019 u 09:05

Bionic
Reading

Hrvatski nogometaši uprskali su posao u Budimpešti. Jer nakon 13 minuta imali su vodstvo, samim time i priliku da 'dotuku' domaćine, Mađare, ali onda su se opustili, te uz nekoliko grešaka, dopustili domaćinima da dođo do preokreta i pobjede 2:1

Hrvatska je još uvijek viceprvak svijeta i to će ostati barem do 2022. godine. No, samo mjesec i pol nakon moskovskog finala, za Dalića i njegove igrače taj je rezultat trebao postati 'prošlost', jer krenule su nove obveze, novi izazovi.

Istina, od Lige nacija, koju su jedni osporavali kada se izgubilo 6:0 od Španjolske, ali i hvalilio kada se uzvratilo tim istim Španjolcima, nije se puno očekivalo. Barem u rezultatskom smislu, jer Dalić je najavio kako će to natjecanje biti prilika za provjeru novih, mlađih igrača.

Međutim, ni klupska sezona nekim reprezentativcima nije išla u željenom smjeru. Jer, ruku na srce, zbog dugačkog boravka u Rusiji, kasnili su s pripremama, sasmim time kasnili u hvatanju forme za suigračima, pa posljedično tome i bili u težoj poziciji za zauzimanje pozicija u svojim klubovima.

  • +31
Kvalifikacije za Euro 2020, Mađarska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sve to prouzročilo je da je dio njih bez prave minutaže, a kada su u takvom stanju, odnosno bez prave natjecateljske forme, onda se ni ne može očekivati da ih Dalić u 'dva i pol' treninga protiv napaljenih Azerbajdžanaca odnosno Mađara, pripremi da budu na nivou kao protiv Argentine, Rusije ili Engleske.

Naravno, ovo sada nije kritika njima, jer ti su dečki pokazali da znaju igrati nogomet, ali moraju biti svjesni da se na staroj slavi ne živi i da se sada nemaju pravo ljutiti na hrvatske novinare zbog svojeg izdanja u ovim kvalifikacijskim dvobojima. Jer ovo je samo dobronamjerno ukazivanje na probleme, a kojih evidentno ima.

'Nije nam izbornik mogao nešto reći, svjesni smo da to nije bilo dobro. Morali smo biti agresivniji, nismo uspjeli sačuvati loptu, bili smo statični. Bolje je to izgledalo u drugom dijelu, ali mi se uvijek sjetimo kad je prekasno. Ovo je dobro buđenje za sve nas i pokazatelj da ne smijemo živjeti na starim vremenima, nego svakim danom i svakim treningom potvrditi da ono u Rusiji nije bilo slučajno,' izjavio je Dejan Lovren nakon poraza u Mađarskoj.

'Sreća da do kraja ima još dosta utakmica. Pozitivan sam, Mađari su zaslužili pobjedu jer su bili agresivniji. Kao što je nama motiv skinuti Englesku, Francusku ili Portugal, tako je i Mađarima poseban motiv skinuti nas. Ništa to ne znači, treba pokazati karakter i odgovoriti na tu agresiju kao što smo napravili u Rusiji. Ne treba sad raditi tužnu atmosferu od ovog poraza, vjerujem u svoju momčad,' zaključio je stoper Liverpoola, koji je prošlu utakmicu protiv Azerbajdžana morao propustiti zbog suspenzije.

Još konkretniji bio je kapetan Luka Modrić, koji je nakon 'šepave' jeseni, od zimske stanke proigrao u Realu. I bio jedan od rijetkih hrvatskih reprezentativaca koji su u potpunosti zadovoljili u zadnja dva ogleda.

'Ovaj poraz nas sada stavlja u težak položaj u nastavku kvalifikacija...,' započeo je Modrić nakon poraza u Budimpešti.

'Moramo se probuditi. Pod hitno... Protiv Azerbajdžana je bilo upozorenje, ali smo se provukli i pobijedili. A ovaj poraz definitivno je šok', iskreno je pričao Modrić i dodao:

'Zaboravite sve što je bilo, sada su svi nabrijani na nas, idu maksimalno... Mi se moramo fokusirati na ono što nas dalje čeka u ovoj grupi, a ne živjeti na staroj slavi sa Svjetskog prvenstva u Rusiji.'

Kada pročitamo njihove riječi, ali i vidimo skrušenog Domagoja Vidu pred navijačima kako traži ispriku, možemo ipak biti trunku mirniji i nadati se da su iz ovog poraza izvukli pouke te da nas u lipanjskom nastavku kvalifikacija ipak čekaju sretniji dani.