15.6.-19.6., Perna, Pelješac

Otvoreno prvenstvo Hrvatske u windsurfu – intervju s direktorom utrke Darkom Antunovićem

16.04.2019 u 09:36

  • +4

Otvoreno prvenstvo Hrvatske u Windsurfu

Izvor: SurfPerna / Autor: Promo

Bionic
Reading

U Perni na Pelješcu 15. lipnja održava se Otvoreno prvenstvo Hrvatske u jedrenju na dasci. Nastupit će najbolji hrvatski surferi, ali i njihovi kolege iz drugih zemalja. Ovo je najveće hrvatsko windsurfing natjecanje ove godine, a odvija se pod pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma

U najavi prvenstva porazgovarali smo s Darkom Antunovićem, direktorom utrke i sportskim direktorom SurfPerna centra na Pelješcu.

Što se događa 15. lipnja u Perni?

Otvoreno prvenstvo Hrvatske u jedrenju na dasci za 2019., disciplina slalom. Otvoreno znači kako ćemo ugostiti najbolje surfere iz susjednih zemalja, ali zapravo tražimo najboljeg hrvatskog surfera.

Što je vaša uloga kao direktora utrke?

Direktor utrke brine se za sportski i tehnički dio natjecanja! Postavlja polje, procjenjuje situaciju s vjetrom i pokušava organizirati utrku ovisno o situaciji na moru. Naime, windsurf je specifičan jer ne ovisi sve o ljudskom faktoru nego i vremenskim uvjetima, to jest vjetru, pa treba izvući maksimum iz onoga što nam omogući priroda.

Što znači Otvoreno prvenstvo Hrvatske? Očekujete li strance?

Na Otvorenom prvenstvu Hrvatske, Hrvati i stranci ulaze u ukupni poredak regate i konkuriraju za nagradni fond. Međutim, samo se hrvatski državljani mogu okruniti titulom državnog prvaka. Ove godine imamo jaku regatu, možda i najjače državno prvenstvo dosad, i očekujemo velik broj stranih natjecatelja. Imamo najave kako i neki vozači iz samog svjetskog vrha dolaze u Pernu.

Tko su najznačajniji Hrvati koji će nastupiti?

Iako relativno mala, Hrvatska ima jaku windsurf scenu. Ove godine imamo i svjetskog prvaka Enrica Marottija CRO 401, kojeg očekujemo na regati u Perni, trostrukog olimpijca, našeg Pelješčanina, Luku Mratovića, Antu Berlengija kao višestrukog prvaka Hrvatske te mnoge druge.

Što zapravo znači windsurf slalom? Je li to trka između zastavica, kao u skijanju?

Slalom odmah asocira na skijanje, a zapravo i ima nekih sličnosti. Zastavice zamjenjuju bove i nakon starta grupa natjecatelja jedri niz vjetar i okreće se oko bova. Jako je dinamična i brza disciplina, a u svijetu jedrenja na dasci i najmasovnija natjecateljska kategorija.

Kako mislite da možemo popularizirati windsurf u Hrvatskoj?

Mislim da ovaj sport još nije doživio svoj vrhunac i da ima ogroman potencijal jer se njime možete baviti od devet do 99 godina. Jako mi je simpatično kad u našem kanalu vidim ljude u odmakloj dobi koji uživaju u jedrenju na dasci. Popularizirati ovaj sport može se najviše kroz dobre windsurf centre jer ipak oni omogućuju svu logistiku za obične rekreativce. Velika mana jedrenja na dasci je logistika koja prati taj sport – od transporta opreme, cijene, tehničkih detalja prilikom trimanja opreme itd. Windsurf centri omogućuju da korisnici preskoče sve te izazove i jednostavno se prepuste jedrenju na odgovarajućoj opremi.

Kakvi su vaši planovi, namjeravate li organizirati i druga natjecanja?

Po meni je ovo tek početak jedne lijepe priče, a već se nadziru ideje za neka svjetska natjecanja. Želja mi je ponovo vidjeti svjetsku trku u našem kanalu, kao i 2013., kad je klub Bofor iz Vignja organizirao Svjetsko prvenstvo s nekih 150 natjecatelja.

Koliko vam je u organizaciji pomogla lokalna zajednica te SurfPerna centar?

Veliki entuzijazam iz centra SurfPerna također je bio okidač cijele priče i nadam se da će nastaviti podržavati windsurf i da će dalje ići u ovom smjeru u suradnji s lokalnim klubom Peliška jedra te lokalnom zajednicom. Pelješac je poznat po vinu i vjetru. Lokalna turistička zajednica, Općina Orebić, pa i Korčula, to su prepoznali i pružaju nam maksimalnu podršku u promociji Pelješca kao jedriličarske destinacije.

Mislim da si je windsurf već polako stvorio mjesto kao turistički proizvod Hrvatske. Teško je više prodavati samo sunce i more kao nekad. Sve više ljudi teži za aktivnim turizmom, a Pelješac je stvoren za to...

Kada je počelo surfanje na Pelješcu?

Osamdesetih godina se još jedrilo ovim kanalom i vrh svega je bilo Europsko prvenstvo 1990. godine u Vignju. Od tada skoro svake godine imamo razna natjecanja...

Koliko dugo se vi bavite ovim sportom?

Kao klinac sam naučio jedriti, onda mala pauza pa ponovo prije nekih 12 godina uključujem se u ovaj sport te se počinjem ozbiljnije baviti njime i sudjelovati u raznim natjecanjima.

Također ste sportski direktor centra SurfPerna. Zašto mislite da je ovaj klub drugačiji?

Ovaj klub je stvarno drukčiji od drugih i zato sam prihvatio ovu ulogu. Ima jako puno entuzijazma te su svi koji imaju veze s njim prije svega windsurferi i sportaši. S druge strane, ovom poslu pristupaju jako profesionalno. Kada se spoji ugodno s korisnim, mislim da se može dobiti jako dobar centar kojim svi mogu biti zadovoljni – gosti centra, lokalna zajednica, naši surferi i turistički djelatnici na Pelješcu.

Imate li neke uzore u svijetu? S kojim klubovima se volite uspoređivati?

Moj favorit je TWS centar na Tenerifima i želja mi je ići tim putem. To je spoj natjecateljskog i rekreativnog windsurfinga, a u biti svi težimo jednom jedinom cilju - a to je biti što više na moru...