DAVIS CUP

Otvara Dodig: I bez Čilića imamo dobre šanse

09.02.2012 u 08:19

Bionic
Reading

Ždrijeb je odlučio: susret Japana i Hrvatske u 1. kolu Svjetske skupine Davis Cupa međusobnim će dvobojem u petak u 5 sati po srednjoeuropskom vremenu otvoriti Go Soeda i Ivan Dodig. Nakon njih na igralište će Kei Nishikori i Ivo Karlović, što će reći da nije bilo iznenađenja u nominacijama koje su potpisali izbornici Željko Krajan s hrvatske i Eiji Takeuchi s japanske strane

'Velikih želja nismo imali niti smo nešto preferirali. Prvi meč ionako neće donijeti konačnu odluku o pobjedniku susreta. Možda ovo nije ni loše, jer ako Ivan pobijedi u prvom meču, bit će stvoren dodatni pritisak na Nishikorija. Sva očekivanja Japana su na njemu, da će donijeti dva boda u pojedinačnim dvobojima. Stavio bih šanse 50-50, ali vjerujem da su naši igrači bolji i da Kei još nije spreman za pothvat da nosi ekipu. Ivo u petak i Ivan u nedjelju sigurno mu mogu stvoriti dosta problema', rekao je Krajan.

Ovo će biti drugi dvoboj Dodiga i Soede u mjesec dana, nakon što je početkom siječnja na ATP turniru u Chennaiju Japanac pobijedio 7:6 (6), 6:3. Upitan koliko je taj meč relevantan Dodig je odgovorio:

'Soeda je ondje odigrao vrlo dobro, ali Davis Cup je nešto drugo. Posebna je atmosfera, igra se na tri osvojena seta. Go će imati dodatnu podršku publike i bit će posebno motiviran, a ja ću nastojati izabrati najbolju taktiku. Mislim da će ovo biti sasvim otvoren meč i svaki je rezultat moguć. Naravno da nam Marin Čilić nedostaje i da bismo bili izraziti favoriti da je on tu, ali i ovako imamo dobre šanse. Ostaje da to pokažemo i na igralištu, već prvog dana', rekao je Dodig i dodao: 'Šanse su 50-50, a u nedjelju može biti 5-0 i za njih i za nas, baš kao što su mogući i rezultati 3-2 i 2-3, toliko je izjednačeno. Mi se, jasno, nadamo da ćemo se kući vratiti sretni.'

Ivu Karlovića čeka tenisač koji, može se reći, u posljednje vrijeme igra u životnoj formi. Ima tek 22 godine, ali je već sad najbolji japanski tenisač svih vremena, jer je posljednjih mjeseci nadmašio prethodnike. Trenutačno je 20. na svijetu, a nedavno je na Australian Openu igrao u četvrtfinalu.

'Meni je svejedno, igrao prvi ili drugi, puno opcija ionako nema. Nishikori sada igra odlično, pokazao je u Australiji koliko je dobar. Strašno je eksplozivan i brz, uopće neće biti lagan meč, ali smatram da imam dosta šansi ako ću igrati agresivno', kaže Karlović.

Pred japanskim tenisačima, posebno Nishikorijem, velika su očekivanja. Ovo je prvi put od 1985. da je Japan u Svjetskoj skupini i prema informacijama iz Japanskog teniskog saveza, sve ulaznice za susret su već prodane. Pobjednik će se plasirati u četvrtfinale, gdje će u travnju za suparnika imati boljeg iz susreta Njemačka – Argentina.

Unatoč nedolasku ozlijeđenog Marina Čilića, u hrvatskoj reprezentaciji optimizam je velik.

'Japan ima jak sastav, ima i prednost što igra kod kuće, ali se nadam da ćemo na kraju mi biti pobjednici', rekao je Karlović, a potom je to još dodatno osnažio Antonio Veić: 'Vjerujem svojim suigračima da će biti dobri i da ću ja igrati u nedjelju.'

Sva tri dana program počinje u 13 sati po lokalnom vremenu (5 sati u Hrvatskoj).

Petak: Go Soeda – Ivan Dodig, Kei Nishikori – Ivo Karlović.
Subota: Tatsuma Ito, Yuichi Sigita – Ivo Karlović, Lovro Zovko
Nedjelja: Kei Nishikori – Ivan Dodig, Go Soeda - Ivo Karlović.