rezultat u drugom planu

Otto Barić za izbornika Dalića ima itekako vrijedan savjet

06.09.2018 u 11:06

Bionic
Reading

Bivši hrvatski izbornik te dugogodišnji, vrlo uspješni nogometni trener, Otto Barić, u najavi prijateljske utakmice Portugala i Hrvatske (četvrtak, 20.45 sati), komentirao je promjene u igračkom kadru

Otto Barić institucija je hrvatskog nogometa, a čak 40 godina bavio se trenerskim poslom. Vodio je momčadi i u finalima europskih kupova, ali i bio izbornik u čak četiri reprezentacije. Doduše, selekcija Jugoslavije koju je vodio bila je amaterska, ali zato su Hrvatska, Austrija i Albanija bile 'prave', profesionalne.

Na klupi Hrvatske naslijedio je Mirka Jozića, poveo momčad s Dadom Pršom na Euro u Portugal 2004. godine, ali i doživio smjenu generacija.

'Da, bila je to baš prava smjena generacija. Dio onih najvažnijih koji su igrali na SP-u u Francuskoj 1998. godine, već su otišli, a onda su se oprostili i Mario Stanić i još oni mlađi, ali jednako važni igrači. Dakle, otišlo je tada nekih 12, 13 igrača, a mlađi, poput Darija Srne, tek su stasali', prijsetio se Otto Barić u razgovoru za tportal te nastavio.

'Meni je logično da nema djela igrača, jer nakon SP-a nisu svi u istoj formi. Neki su ozlijeđeni, neki su imali duži odmor, a neki su se, poput Mandžukića, Ćorluke i Subašića oprostili. Ipak, siguran sam da će i ova, nova Hrvatska, posebno kada se vrate ozlijeđeni Kramarić i Lovren, biti jednako snažna'.

  • +74
SP u nogometu, finale: Hrvatska - Francuska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Što možemo očekivati od utakmice protiv Portugala? I kako je uopće doživljavati?

'U svakom slučaju mislim da hrvatski navijači uvijek očekuju velike rezultate. No, Portugal je opasan, u tom Faru još nikad nije izgubio utakmicu. I zato mislim da ne bismo trebali ovaj dvoboj gledati samo kroz rezultat, makar je on uvijek važan. Bitnije je da izbornik Dalić uvidi s kakvim igračima raspolaže, da se onih pet, šest, koji su 'tu', ali u drugom planu, poput Marka Pjace, pokušaju nametnuti. Ovo je ozbiljna utakmica, baš kakve će biti i one koje dolaze u Ligi nacija. Ponavljam siguran sam da će Hrvatska, pod odličnim Dalićem, nastaviti u istom smjeru i da će biti jako dobra'.

Ovoj utakmici prethodila je i javna rasprava je li nagradu za najboljeg igrača trebao osvojiti Luka Modrić ili Cristiano Ronaldo. Šteta je što Ronalda neće biti na terenu, pa da u međusobnom okršaju pokažu tko je važniji, pa i kompletniji igrač?

'Znate, logično je da portugalski izbornik kaže da je bolji Ronaldo, a da naš kaže da je bolji Modrić. Isto tako razmišljaju i svi oni kojima je bliži Portugal, odnosno Hrvatska. Mi smo, naravno ponosni na sve što je Luka Modrić napravio i istog sam uvjerenja da je obilježio ovu godinu. I neka se ronaldo ne ljuti, ne mora on savku godinu, koliko god dobar bio, pobjeđivati. Makar, što se Modrića tiče, već i stavljanje u kontekst za najboljeg igrača svijeta, ogromna je stvar i moramo biti izuzetno ponosni na njega'.