Novi skandal u Londonu

Osam igračica badmintona suspendirano zbog namještanja!

01.08.2012 u 15:07

Bionic
Reading

Svjetska badmintonska organizacija (BWF) odlučila je diskvalificirati četiri ženska para s Olimpijskih igara nakon što su utorak namjerno pokušali izgubiti meč, kako bi si olakšali put do polufinala

Dva para iz Južne Koreje te po jedan kineski i indonezijski zaradili su isključenje s Igara zbog nesportskog poteza koji su izveli u utorak navečer. Sva su četiri spomenuta para već otprije osigurala plasman u četvrtfinale, ali u posljednjem susretu skupine, koji je odlučivao s kojeg mjesta kreću u nokaut-fazu i na kojeg protivnika idu, htjeli su izgubiti kako bi dobili lakšeg protivnika.

U prvom susretu večeri navijači u Wembley Areni pošteno su izviždali kineski par Yu Yang - Wang Xiaoli te korejsku kombinaciju Jung Kyung i Kim Ha. Oba su para namjerno promašivala lagane udarce te servise kako bi izgubili susret i otvorili si put do polufinala. Obje kombinacije željele su izbjeći drugu kinesku kombinaciju Tian Quing / Zhao Yunlei, a jedini način da to naprave bio je poraz. To su primijetili svi u dvorani pa i glavni sudac susreta, Thorsten Berg, koji je upozorio igračice, ali samo su Korejke koliko-toliko shvatile njegovu prijetnju. Naime, one su u konačnici dobile 21:14, 21:11. Ipak, oba su para u konačnici diskvalificirana.

Nakon tog susreta uslijedio je onaj između Indonežanki Meiliane Juahari - Greysia Polii i Korejki Ha Jung-Eun - Kim Min-Jung, a scenarij je bio isti. Sudac Berg ovoga je puta poludio i pokazao crni karton (diskvalifikacijski) indonezijskom paru, ali je nakon pritužbe njihovih trenera isti povučen i meč je nastavljen. Korejke su u konačnici slavile, ali su svejedno dan nakon toga diskvalificirane.

Svi su se parovi i treneri pravdali da su čuvali snagu za četvrtfinale koje je na rasporedu danas (srijeda), ali u tu priču BWF nije povjerovao. Još nije poznato hoće li netko zamijeniti diskvalificirane parove ili će se natjecanje samo nastaviti bez njih, no u svakom slučaju ova vijest u medijima je odjeknula kao skandal.