RED BULL CLIFF DIVING SERIES

Orlando Duque nastavio pobjednički niz u Dubrovniku

11.07.2009 u 20:38

Bionic
Reading

Deveterostruki svjetski prvak Orlando Duque nastavio je trijumfalni niz skoro savršenim skokom u dramatičnoj završnici natjecanja na trećoj stanici serije Red Bull Cliff Diving 2009. u Dubrovniku

Orlando je osvojio prvo mjesto s konačnih 348.60 bodova. Britanac Gary Hunt je bio drugi sa 334.10, dok je mladi Rus Artem Silchenko bio treći sa 330.70 bodova.

'Sačuvao sam najbolji skok za kraj i odlično sam se postavio prije urona', rekao je Orlando nakon pobjede. 'Morao sam se dosta potruditi na početku jer sam osjetio blagi umor, dok sam drugim skokom već bio puno zadovoljniji iako mi se more nekako prebrzo ukazalo.'

Kao i prije devet godina kad je nastupio u Dubrovniku, Duque je zasjenio svoje rivale u gradu koji je poznat po njegovom imenjaku, zaštitniku Orlandu, čiji spomenik stoji na početku Straduna.

Hunt je izabrao skokove s najtežim koeficijentima te je vodio uoči treće i odlučujuće serije s izvrsnim izvedbama. Iako je Britanac držao sudbinu u vlastitim rukama kao zadnji skakač, nije uspio nadmašiti iskusnog Orlanda, kojemu je završni skok uz imperativ pobjede prešao u naviku.

'Normalno da je teže kada hvataš vodstvo, ali moj zadnji skok je moj najdraži i često ga mogu skoro savršeno izvesti', rekao je Orlando.

Iako mu je pobjeda izmakla za nijansu, Hunt je bio iznimno zadovoljan. Drugo mjesto mu je najbolji rezultat ove sezone, nakon što je dva puta bio treći.

'Velika je čast bit odmah do Orlanda i nitko ne može biti sretniji od mene', rekao je. Vremenske prilike u subotu su također bile saveznik skakačima. Samo dva sata uoči natjecanja skakači i organizatori su zabrinutim pogledima s tvrđave Lovrijenac promatrali tmurno nebo i neugodan vjetar, koji je ozbiljnije zanjihao palme i uzburkao more. Neki su se čak pribojavali najgoreg scenarija - prekida natjecanja zbog preopasnih uvjeta.

No sunce i izrazita toplina zraka koja je vladala Dubrovnikom prije iznenadne oluje sinoć se vratila na vrijeme i dopustila uzbudljivo natjecanje pred nekoliko tisuća gledatelja.

'Ovo je već ionako opasan i ekstreman sport, ali jak vjetar ili nevrijeme mogu ozbiljnije utjecati na zdravlje skakača', rekao je Australac Steve Black, koji je razveseljavao publiku plesnim pokretima na skakaonici koja je bila postavljena 26 metara iznad mora, tik ispod tvrđave Lovrijenac.

Natjecanje u Dubrovniku je bilo treće po redu u seriji Red Bull Cliff Diving, koji okuplja 12 najboljih skakača iz raznih dijelova svijeta. Ukrajinski veteran Andrej Ignjatenko trijumfirao je na prvom natjecanju u francuskom gradiću La Rochellu. Međutim, Duque je uzvratio već na sljedećoj stanici u Rotterdamu.

Duque je sada sam na vrhu sa 56 bodova, Hunt je drugi sa 42, dok je Ignjatenko pao na treće mjesto sa 40 bodova.

Skokovi u vodu s visokih litica prakticirani su na otoku Maui još u 18. stoljeću. Danas se izvode širom svijeta, a poznati su po dobro uvježbanim sportašima koji izvode visoko estetizirane skokove sa slikovitih stijena i visina od kojih zastaje dah.

Sve do Red Bull Series 2009, nikada ranije nisu sportaši skakali osam puta zaredom s litica visokih 26 metara. Ova serija i njeni sudionici će uistinu postaviti nove standarde i dovesti sport do samih granica.

Sljedeće natjecanje Red Bull Cliff Diving će se održati u slikovitom gradiću na drugoj strani Jadrana. 26. srpnja odvažni će letači posjetiti Polignano a Mare u Italiji.

REZULTATI:
1. Orlando Duque KOL 348,60
2. Gary Hunt VBR 334,10
3. Artem SilchenkoRUS330,70
4. Kent Du Mond SAD294,75
5. Steve BlackAUS292,15
6. Mouti HassanFRA291,90
7. Slava PolyeshchukUKR287,50
8. Cyrill OumedjkaneFRA283,20
9. Andryi IgnatenkoUKR276,80
10. Michal Navratil ČEH265, 45
11. Eber Pava KOL253,95
12. Alain KohlLUX249,15