2:0 UZ LOŠU IGRU

'Oranje' pobijedilo i ostalo dužno navijačima

14.06.2010 u 15:19

Bionic
Reading

Dva gola u mrežu danskog golmana Sorensena bila su dovoljna da Nizozemci opravdaju status favorita na svom startu Svjetskog prvenstva. Ipak valja biti objektivan i ustvrditi da su igrači Berta van Marwijka itekako ostali dužni svojim navijačima

Teret prve utakmice, a možda i rani početak susreta, vjerojatnim su uzrok loše nogometne predstave koju su nam u Johannesburgu uprizorile reprezentacije Nizozemske i Danske. Budući da je riječ o tehnički jakim momčadima, k tomu i taktički odgovornim, tako su nas igrači obiju reprezentacija razočarali prikazanim.

Bilo je ljepše gledati snimke s tribina, koje su dobrim dijelom ispunile i navijačice obiju momčadi, nego patnju Danaca koji su se mahom branili i jalove napade Nizozemaca koji su bili posve bezidejni.

Prvih 45 minuta obilovalo je - ničime. Jednostavno, tek tu i tamo vidjeli smo pokoji napad na jednoj ili drugoj strani, prilike su bile rijetke, a budnima su nas držali tek zvukovi vuvuzela koje su nizozemski navijači prigrlili kao svoje nacionalno blago. Pogađate, Nizozemaca je bilo puno više na tribinama od Danaca!

Malo uzbuđenja vidjeli smo tek u drugom dijelu; već u 35 sekundi nastavka Robin van Persie nabacio je s lijeve strane, a dekoncentrirana obrana Danaca sama si je zatresla mrežu. Simon Poulson glavom je htio izbiti loptu u korner, no pogodio je u leđa Daniela Aggera i Jabulani se zakoprcao iza leđa Thomasa Sorensena.

Konačnih 2:0 djelo je Dirka Kuijta potkraj utakmice i s tom pobjedom Nizozemci su opravdali status favorita. No valja pritom naglasiti i da je igra 'oranja' bila puno ispod kriterija na koje su nas naviknuli. Danci su u ponedjeljak popodne bili zreli za puno golova u svojoj mreži, igrali su previše defanzivno, bezidejno, čak i pomalo plaho. Na njihovu sreću, s druge strane nije bila raspoložena ekipa koja je to znala i umjela iskoristiti.

NIZOZEMSKA - DANSKA 2:0 (0:0)
Johannesburg, stadion Soccer City, gledatelja 83.405; Sudac Stephane Lannoy (Francuska)

Strijelci: 1:0 Simon Poulsen (46-autogol), 2:0 Dirk Kuyt (85)

Nizozemska: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Jong (88. De Zeeuw) - Kuyt, Sneijder, Van der Vaart (67. Elia) - Van Persie (77. Afellay).
Danska: Sörensen - Jacobsen, Agger, Kjaer, S. Poulsen - Ch.Poulsen - Enevoldsen (56. Grönkjaer), Jörgensen, Kahlenberg (73. Eriksen), Rommedahl - Bendtner (62. Beckmann).