NIŠTA OD ZLATA

Opet ta Francuska, rukometaši bez finala

10.08.2012 u 23:08

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija nije se plasirala u finale olimpijskog turnira. Kao toliko puta do sada, kobni su bili Francuzi koji su slavili 25:22 (12:10) te će oni igrati u utakmici za zlato protiv Švedske

Hrvatska će, kao i prije četiri godine, u Pekingu igrati utakmicu za broncu. Opet nas je zaustavila Francuska koja nam je u prošlosti nanijela dosta bolnih poraza. Naime, ovo je bila deveta utakmica između ove dvije reprezentacije u polufinalu ili finalu, a suparnici su dobili njih sedam. San o trećem rukometnom zlatu zaustavio je Omeyer.

Sjajno je počelo, ali za Francuze. Golužini aduti su od prve minute razbranili Omeyera koji je skidao udarce iz daljine, zicere sa crte, pa čak i sedmerac. Već u 11. minuti 'galski pijetlovi' su imali za ovakvu utakmicu veliku prednost od 1:5.

Umjesto Čupića je ušao Horvat koji je postao penicilin za francuskog vratara, ali je rijetko dobivao pravu pomoć od suigrača. Karabatić i društvo su održavali prednost od 2-3 gola.

U zadnjih deset minuta prvog poluvremena nekoliko je dobrih poteza napravio Balić te je u 24. minuti bilo samo 'minus jedan' (8:9, 9:10). No nismo uhvatili potpuni priključak, jer je Francuska u završnici zaslugom hrvatskih igrača opet pobjegla (9:12).

Štrlek je golom s krila zaključio prvo poluvrijeme u kojem je neosporni junak bio Omeyer sa 13 obrana.

Nastavak smo započeli golom Štrleka, ali kada smo mogli doći do prvog izjednačenja, opet smo radili nevjerojatne pogreške. 'Zasluge' za propuštene napade imao je i Goluža koji je na parket slao vanjsku trojku Bičanić – Lacković - Buntić, bez pravog srednjaka (Duvnjak, Balić, pa i Vuković).

Taj eksperiment je trajao pet minuta, ali i nakon 'normalne postave' nastavili smo s glupostima i Francuzi su pobjegli na 13:16, 13:17 i dotad najvećih 13:18 u 43. minuti.

Goluža je u igru vratio Balića i uz nekoliko dobrih akcija te par pogrešaka Francuza opet smo bili 'živi' (16:18, 47. minuta). I kako je to bilo u ovoj utakmici, kada smo trebali napraviti novi ispravan korak, protivnici su pronašli neko novo napadačko rješenje (Accambray, narcisse, Fernandez) ili se ukazao Omeyer.

Njihov novi bijeg poslije 48. minute više nismo mogli pratiti. Na kraju su Francuzi bez problema održavali prednost koja je opet iznosila i pet golova razlike, a Hrvatska je s dva pogotka u završnici tek ublažila gorak poraz 22:25.

Nevjerojatno zvuči da je najbolji strijelac Hrvatske u Londonu, ali i ponajbolji na cijelom turniru, Ivan Čupić, cijelu utakmicu ostao bez pogotka. No, nije samo on, Domagoj Duvnjak je uputio sedam udaraca prema Omeyeru i nije zabio ni jednom. Igori Vori je zabio jedan i to u posljednjoj sekundi utakmice.

Thierry Omeyer je opet bio genijalan - ogled je završio sa 19 obrana! Osim njega, po četiri su pogotka za pobjednike dali Narcisse, Honrubia i Abalo. Na drugoj hrvatskoj strani je Horvat zabio šest, Lacković je bio strijelac četiri puta, dok su tri postigla Štrlek i Bičanić.

Francuska će braniti zlato u nedjelju u finalu protiv Švedske, dok će Hrvatska za broncu igrati protiv Mađarske. Prije četiri godine, u Pekingu, Hrvatska je izgubila tu utakmicu za broncu protiv Španjolaca.