sport u drugom planu

Ono o čemu se pisalo postalo je službeno, SAD bojkotira Zimske olimpijske igre u Pekingu; čeka se odgovor Kine koja je najavila 'protumjere'

06.12.2021 u 20:21

Bionic
Reading

Sjedinjene Države priopćile su u ponedjeljak da neće slati vladine dužnosnike na Zimske olimpijske igre 2022. koje se održavaju u Pekingu (od 4. do 20. veljače 2022.), nakon čega je Kina obećala neodređene 'protumjere' protiv takvog diplomatskog bojkota

Predsjednik Joe Biden izjavio je prošli mjesec da razmišlja o takvom diplomatskom bojkotu želeći na taj način istaknuti kritiku stanja ljudskih prava u Kini, uključujući i ono što Washington naziva 'genocidom nad manjinskim muslimanima u zapadnoj kineskoj regiji Xinjiang'.

'Bidenova administracija neće slati nikakvo diplomatsko ili službeno predstavništvo na Zimske olimpijske igre i Paraolimpijske igre u Pekingu 2022. s obzirom na genocid u Narodnoj Republici Kini i zločine protiv čovječnosti u Xinjiangu i druga kršenja ljudskih prava', rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Diplomatski bojkot, koji su potaknuli neki članovi američkog Kongresa ne bi utjecalo na prisustvo američkih sportaša, dodala je.

'Sportaši u timu SAD-a imaju našu punu podršku. Bit ćemo sto posto uz njih dok navijamo u svojim domovima.'

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je na brifingu ranije u Pekingu da se oni koji pozivaju na bojkot 'razmeću' i da bi trebali prestati 'kako ne bi utjecali na dijalog i suradnju između Kine i Sjedinjenih Država u važnim područjima'.

'Ako SAD inzistiraju na svjesnom održavanju tog smjera, Kina će poduzeti odlučne protumjere', rekao je, ne objašnjavajući.

SAD bi trebale biti domaćin Olimpijskih igara 2028. u Los Angelesu što postavlja pitanje kako bi Kina mogla odgovoriti u međuvremenu.