BRAZILCI I BALOTELLI

Oni su bili najskuplji nogometaši ove zime!

01.02.2013 u 12:25

Bionic
Reading

Mateo Kovačić, Domagoj Vida, Ivan Perišić i Josip Radošević hrvatski su igrači koji su za poprilične iznose ove sezone promijenili klubove. Međutim, nitko od njih po visini odštete nije došao do najskupljih pet igrača ove zime. Saznajte koji su to

Četiri Brazilca i Mario Balotelli zaokružuju kvintet najskupljih pojačanja zimskog prijelaznog roka. Za vas analiziramo o kakvim se igračima radi, što ih čeka u novim klubovima, kao i razloge zbog kojih su njihovi novi klubovi morali toliko odriješiti kesu.

5. Alexandre Pato, 23, napadač
Transfer: prešao iz AC Milana u Corinthians za 15 milijuna eura
Ove je sezone uspio u dresu Milana odigrati samo sedam utakmica, iako po svojim sposobnostima i nogometnom umijeću nedvojbeno spada u prvu momčad. Stalne ozljede i kronični problemi s koljenima i tetivama uzrokovali su pad njegovog statusa u Milanu te doveli čelnike kluba do odluke o prodaji. Sa samo 23 godine, Pato ima probleme s ozljedama kao 30-godišnjak, ali čak i takav vrijedi 15 milijuna eura, pa je jasno o koliko je talentiranom igraču riječ. Ostaje nada da će ponovno procvasti u slabijem ritmu brazilske lige.

4. Taison, 25, krilni napadač
Transfer: prešao iz Metalista u Šahtar za 15,5 milijuna eura
Igrač koji je dosad bio pomalo izvan mainstream nogometnih prilika, prije dvije i pol sezone pojačao je snažni ukrajinski Metalist iz redova Internacionala. Sada odlazi na stepenicu više, put Šahtara, gdje će imati jasan zadatak nadoknaditi učinak koji je dosad toj momčadi davao Willian. Taison je krilni napadač koji kao dešnjak igra na lijevoj strani napada, ima ubitačan dribling i tehniku udarca, pa je iznimno opasan kada krene prema sredini. A kakav udarac ima, najbolje su vidjeli igrači Rosenborga…

Taison je zabio Rosenborgu u stilu Marca van Bastena


3. Mario Balotelli, 22, napadač
Transfer: prešao iz Manchester Cityja u AC Milan za 20 milijuna eura
'Zločesti dečko' vraća se u grad gdje je pomalo ostao dužan kada je bio najavljen kao velika mlada nada za vrijeme svoga boravka u Interu. Njegovo nogometno znanje, tehničke sposobnosti i fizička snaga uopće nisu upitni, a jedina stvar zbog koje je ovaj transfer riskantan ponašanje je mladog Talijana ganskih korijena. Ako se samo prisjetimo prošlog Europskog prvenstva, jasno je kako Balotelli može igrati kada se koncentrira na nogomet. Pitanje ostaje: može li on to?

Balotellijeva bomba jedan je od najimpresivnijih potez Eura


2. Willian, 24, krilni napadač
Transfer: prešao iz Šahtara u Anži za 35 milijuna eura
Baš kao i u slavnoj pjesmi Smithsa, svi su mislili kako će glavni junak priče Willian otići iz sumornog Donetska put neke velike europske metropole. Međutim, među europskim se velikanima nije našao klub koji bi bio voljan platiti punu odštetu od 35 milijuna eura, a tada je došao Anži. Klub sa središtem u Dagestanu ne pita za cijenu, pa tako nije ni ovoga puta, kako bi u svoje redove doveo mladića koji je ove godine pokazao da može dominirati u utakmicama protiv protivnika kakvi su Chelsea ili Juventus.

Willian je potpuno izludio obranu Chelseaja


1. Lucas Moura, 20, ofenzivni vezni
Transfer: prešao iz Sao Paula u PSG za 40 milijuna eura
Još tijekom ljeta, Parižani su osigurali dolazak mladog Lucasa, koji najviše voli igrati kao lijevo napadačko krilo, čime može probiti stranu ili krenuti prema sredini i uputiti šut kao dešnjak. Dijapazon njegovih driblinga nepregledan je, na račun čega ga se redovito poziva u reprezentaciju, pa o njegovim kvalitetama dovoljno govori podatak da je sa samo 20 godina već sakupio 22 nastupa za Brazil. Mogući nedostatak i pravo pitanje je: hoće li jedna lopta biti dovoljna za njega, Ibrahimovića, Pastorea, Lavezzija i ostale zvijezde PSG-a koji je vole imati u nogama?