prva utakmica 16-ine finala

Olmo prekrasnim golom donio prednost Dinamu, ali onda se ukazao Pernica i rastužio 'modre'

14.02.2019 u 22:52

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama ovog su četvrtka igrali u Plzenu prvu utakmicu 16-ine finala Europske lige. Protivnik 'modrima' bila je Viktoria, a trener Bjelica ne može biti zadovoljan rezultatom uoči uzvrata sljedećeg tjedna u Zagrebu. Naime, nakon što je Olmo zabio za vodstvo Dinama, u drugom djelu Pernica je s dva gola donio pobjedu 2:1 Viktoriji

Dinamo je punih 49 godina čekao na novi nastup u tzv. 'europskom proljeću', a s obzirom da je ždrijeb 'modrima' dodijelio plzensku Viktoriju, mnogi su bili uvjereni kako će Dinamo već u prvoj utakmici, igranoj u Plzenu, osigurati nastup u osmini finala Europske lige.

Ali nakon prvih 90 minuta posve je jasno da su Česi jako opasan suparnik, kvalitetniji nego su Dinamovi navijači mislili i uzvrat u Zagrebu sljedećeg četvrtka bit će veliki izazov, jer trebat će nadoknaditi taj jedan gol minusa.

Morao je trener Bjelica, što zbog ozljeda, što zbog žutih kartona, promijeniti momčad. Međutim, već nas je Bjelica naučio da ima igrače koji mogu uskočiti u bilo kojem trenutku.

Tako je bilo i u ovoj utakmici, pa je Dinamo od prve minute dominirao protiv momčadi koja je u Ligi prvaka pobjeđivala i Romu i moskovski CSKA.

  • +12
Viktoria Plzen - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

No, pravih prigoda nije bilo, a kako su Česi strpljivi i oprezni, i oni su se oprezno postavili te su nakon 15-tak minuta postali ravnopravni na terenu.

Nakon toga vidjeli smo agresivnu i tvrdu igru s obje strane, uz tek rijetki potez vrijedan spomena. I da nije bilo jednog briljantnog poteza Brune Petkovića, koji je petom proigrao Danija Olma, a ovaj još ljepše prebacio domaćeg vratara za vodstvo Dinama 1:0, gotovo da ne bi ni zapisali opasniji udarac na gol.

U drugom poluvremenu ipak nešto drugačija slika na terenu. Posebice što se tiče domaćeg sastava. A kao rezultat te bolje igre u 54. minuti stigao je i pogodak za izjednačenje.

Francuz Beauguel je ubacio s lijeve strane, a Pernica se našao na pravom mjestu i bez većih problema matirao Livakovića.

Međutim, u nekim drugim situacijama Dinamo bi nakon primljenog pogotka padao, posebno u europskim ispitima, ali pod Bjelicom to nije slučaj. Jer Dinamo je nastavio sa svojom igrom, pokušavao doći do kaznenog prostora domaćina.

U 64. minuti, Bjelica je napravio prvu promjneu, umjesto Šituma ušao je Moro.

Iz tog perioda vrijed zabilježiti dva pokušaja Oršića. Prvi je otišao daleko od gola, dok je drugi, puno opasniji, završio u bloku domaćih.

Desetak minuta kasnije vidjelo smo još jedno odlično proigravanje Petkovića, ovog puta za Moru, ali domaća obrana sada je bila puno opreznija pa se igrač Dinama nije ni namjestio za udarac.

U 75. minuti prigodu za Viktoriju imao je Beauguel, ali njegov udarac glavom bio je neprecizan.

Nova opasnost pred Livakovićem stigla je u 78. minuti. Petržela je proigrao Hořavu, ali njegov je udarac bio preslab pa se Dinamov vratar nije trebao mučiti kako bi zaustavio loptu.

I sve to dalo je nagovjestiti da se Viktoria ne zadovoljava trenutnim rezultatom. U 81. minuti, nakon udarca Hrošovskog iz kuta, lopta je prebačena na drugu vratnicu gdje se opet našao Pernica i glavom je gurnuo loptu u mrežu za vodstvo češke momčadi 2:1.

Uzvrat se igra sljedećg četvrta u Zagrebu, a dvoboj na Maksimirskom stadionu počinje u 19 sati.

I za kraj, spomenimo veliku neugodnost, odnosno nedopušteno ponašanje navijača hrvatskog kluba. Iako se s velikim veseljem čekala ova Dinamova utakmica, jer 49 godina prošlo je od zadnjeg nastupa u 'europskom proljeću', uvertira u dvoboj bila je ružna.

  • +19
Neredi u Plzenu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Naime, velik broj najžešćih Dinamovih navijača, Bad Blue Boysa, krenuo je prema Plzenu, iako nisu imali ulaznice, pa su na silu ishodovali svoj ulazak. Nakon žestokog obračuna, u kojem je korišten i suzavac, češka policija procijenila je da joj je jednostavnije imati ih sve pod nadzorom na tribini, nego da tumaraju ulicama.