MANEKENI U PROBLEMIMA

Olimpijski pobjednik kažnjen kao legendarni Plećaš!

05.02.2013 u 16:30

Bionic
Reading

Ono što je u bivšoj Jugoslaviji 70-ih godina bilo strogo zabranjeno za amaterske sportaše, i danas je praksa u NR Kini, državi u kojoj je na snazi jednopartijski sustav

Kineski plivač Sun Yang (21), dvostruki olimpijski pobjednik iz Londona, dobio je zabranu sudjelovanja u svim komercijalnim aktivnostima zbog narušavanja sveučilišnih pravila.

Sun Yang je na lanjskim Olimpijskim igrama osvojio zlatne medalje na 400 i 1.500 metara slobodno te srebro na 200 slobodno i broncu u štafeti 4x200 slobodno. Postao je jedna od najvećih sportskih zvijezda u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta i poželjna meta sponzora kojima se očito nije znao oduprijeti. Zbog snimanja reklama nije trenirao više od 40 dana, zbog čega mu je njegov fakultet Zhejiang privremeno uskratio stipendiju, a ujedno mu i zabranio sudjelovanje u komercijalnim aktivnostima.

'Iako je Sun Yang shvatio u čemu je pogriješio i obećao da će to ispraviti, moramo ga kazniti jer za sve vrijede ista pravila', poručio je dekan Li Jianshe

Stariji poznavatelji košarke prisjetit će se legendarnog košarkaša zagrebačke Lokomotive Nikole Plećaša koji je zbog snimljene reklame za čaj izbačen iz olimpijske reprezentacije Jugoslavije uoči puta u Montreal 1976. gdje je osvojena srebrna medalja.

Obzirom da je tada kao 24-godišnjak bio na vrhuncu forme Plećaš je zbog reklame propustio priliku igrati za reprezentaciju bivše države na svim preostalim velikim natjecanjima uključujući i dva nastupa na Olimpijskim igrama.