REGATA NA JARUNU

Olimpijci oduševljeni novim čamcem, ali ne i veslima

16.04.2012 u 09:03

Bionic
Reading

Stoga će se posada hrvatskog četverca na pariće, David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković, vratiti starom tipu vesala

Damir Martin i Valent Sinković osvojili su prvo mjesto u dvojcu na pariće na 29. jarunskoj veslačkoj regati Croatia Open. Svojski su, kažu, potegnuli da bi doznali koliko su brzi u dvojcu na pariće. Utrka je doista bila privlačna, makar nije nastupila posada slovenskog dvojca. Luka Špik se razbolio pa zbog toga nije drugog dana regate veslao s Iztokom Čopom.
U prvoj međunarodnoj utrci u četvercu na pariće hrvatska posada (Šain, Vekić, Martin, V. Sinković) zauzela je drugo, a estonska (Timsoo, Endrekson, Raja, Jämsä) prvo mjesto.

Estonski sastav priprema se za olimpijske kvalifikacije u Luzernu od 20. do 23. svibnja, a hrvatska posada veslala je u izmijenjenom sastavu: umjesto Martina Sinkovića, koji je oporavlja od ozljede leđa (i od ponedjeljka priključuje suveslačima), nastupio je Mario Vekić, koji inače vesla u samcu.

'S obzirom na to da smo se dosad pripremali u samcima i dvojcima te da na treningu nismo veslali s Vekićem, može se reći da je bilo dobro', ističe štroker olimpijskog četverca na pariće Valent Sinković.

Damir Martin je na 29. regati Croatia Open osvojio tri medalje: zlato u samcu i u dvojcu na pariće, a srebro u četvercu na pariće.

Prvi put olimpijci su veslali u novom čamcu s novim veslima.

'Čamac je prava 'pila', odlično ide niz vodu, ali vesla su tvrda i teška za kontroliranje', objašnjava Damir Martin.

Nova vesla proizvođač još nije pustio na tržište, no našim olimpijskim adutima ne odgovaraju. Stoga će se vratiti starom, provjerenom tipu vesala.

Na međunarodnoj regati u talijanskom Piedilucu Osječanke Sonja Kešerac i Maja Anić, nakon subotnjeg zlata, u nedjelju su osvojile srebro u utrci posada u dvojcima bez kormilara. Idući međunarodni ogledi hrvatske veslače očekuju na prvoj utrci Svjetskog kupa, što će se održati u Beogradu od 3. do 5. svibnja.

Zagrebačku priredbu pohvalila je Eva Szanto, izaslanica Svjetskog veslačkog saveza, prenosi Vinko Knežević, član organizacijskog odbora regate Croatia Open zadužen za medije. Doista, zagrebački veslački radnici mogu nakriviti kapu.

'Jest, sve je bilo besprijekorno, točno i sigurno', potvrđuje Zdravko Gajšak, tajnik Hrvatskog veslačkog saveza.

Rezultati - dvojac na pariće: 1. Hrvatska 1 (Martin, V. Sinković) 6:18,93, 2. Srbija 1 (Vasić, Marjanović) 6:25,54, 3. Srbija 2 (Filipović, Bogičević) 6:33,90, 4. Austrija 3 (Hager, Lemp) 6:35,65, 5. Austrija 2 (Sigl, Komaromy) 6:45,96; četverac na pariće: 1. Estonija (Taimsoo, Endrekson, Raja, Jämsä) 5:55,45, 2. Hrvatska 1 (Šain, Vekić, Martin, V. Sinković) 5:57,39, 3. Slovenija (Grace, Domanjko, Jurše, Fistravec) 6:03,54, 4. Mađarska (Elekes, Petervari-Molnar, Szeker, Szell) 6:09,87, 5. Trešnjevka (Milošević, Bilić, Mašina, Knežević) 6:29,12, 6. Iktus (Rupčić, Belić, Vrdoljak, Rado) 6:50,17.